Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

O mediácii na Slovensku sa opäť rozvírila odborná diskusia

najpravo.sk • 23.5. 2014, 14:22

Asociácia mediátorov Slovenska zorganizovala prvý ročník Medzinárodnej vedeckej konferencie s názvom: "Aktuálne výzvy a perspektívy v mediácii. Mediácia v civilnom, obchodnom a trestnom práve". Konferencia sa konala 25. apríla 2014 v Modre. V rámci odbornej a interdisciplinárnej problematiky mediácie na Slovensku, sa tu stretla erudovaná societa mediátorov ako aj špičkových odborníkov zo Slovenska a Čiech. Konferencia sa konala pod záštitou významných osobností z akademickej obce a stavovských organizácii SR a ČR. Účastníci konferencie ako aj hlavný organizátor, Asociácia mediátorov Slovenska, skonštatovali, že prvý ročník vysoko prevýšil očakávanie, čo do počtu účastníkov ako aj rôznorodosti príspevkov a diskusie.

Kritická reflexia zaznievala z radov expertov, hlavne voči nutnej potrebe modifikácie znenia zákona č. 420/2004 Z.z. o mediácii na použiteľný nástroj pre prax. Ako odznelo z úst viacerých účastníkov, mediácia v dnešnej podobe nemá zákonnú podporu v legislatíve, či ako rovnocennej alternatíve mimosúdnej dohody ako si prax žiada.

PhDr. Ernest Kováč predseda Asociácie mediátorov Slovenska zhodnotil celú akciu týmito slovami: "Z pohľadu odborníka na mediáciu som rád, že sa v Modre stretla koncentrácia profesionálov a odborníkov v oblasti mediácie. Asociácia mediátorov Slovenska ponúkla týmto jedinečný priestor výmeny mediačnej knowhow s medzinárodnym presahom. Perspektívy sú pevne položené a treba len pokračovať v ich konkrétnom napĺňaní."

Autor: Jana Hrašková
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4066
Súvisiace články

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: