Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Týždeň mediácie na najpravo.sk zaujal

najpravo.sk • 11.12. 2011, 16:33

Od 28. novembra do 4. decembra 2011 prebiehala na portáli najpravo.sk akcia s názvom Týždeň mediácie. Čitatelia si mohli prečítať množstvo zaujímavých článkov či rozhovorov na tému mediácia v slovenských podmienkach a jej legislatívne zakotvenie, mohli si otestovať svoje znalosti z oblasti mediácie v kvíze, vyjadriť svoj názor na mediáciu v anketách či zapojiť sa do Veľkej vianočnej súťaže, kde je hlavnou cenou notebook Toshiba, ktorý do súťaže venovali spoločne Slovenská komora mediátorov a Asociácia mediátorov Slovenska a ktorá prebieha ešte do 14. decembra 2011.

Počas Týždňa mediácie navštívilo portál najpravo.sk skoro dvadsaťtisíc návštevníkov, ktorí sa oboznámili s výhodami mediácie v porovnaní so súdnym konaním. Výsledky ankiet hovoriace v prospech mediácie, pozitívne ohlasy čitateľov ako aj zvýšený záujem mienkotvorných médií o tému mediácia nám dávajú za pravdu, že Týždeň mediácie mal zmysel a zviditeľnil mediáciu ako fungujúcu alternatívu k súdnemu konaniu.

Všetky zverejnené články a rozhovory z Týždňa mediácie zostávajú v archíve portálu najpravo.sk, ich zoznam nájdete na spodku tohto článku medzi Súvisiacimi článkami.

Zmeny v oblasti mediácie od 1. januára 2012

V rámci veľkej novely Občianskeho súdneho poriadku môže súd pred prvým pojednávaním a kedykoľvek počas konania účastníkov vyzvať účastníkov, aby sa pokúsili o zmier mediáciou a odporučiť im účasť na informatívnom stretnutí u mediátora. Súd sa tak v každom štádiu musí pokúsiť o dosiahnutie zmierlivého riešenia sporu. V súlade s uvedenou filozofiou sa zavedie od 1. januára 2012 úprava, ktorá ustanovuje prioritu rozhodovaniu o mediačnej dohode ako súdnom zmieri.

Rovnako od 1. januára 2012 môžu kancelárie Centra právnej pomoci sprostredkovať riešenie sporov formou mediácie, ak je to účelné a zúčastnené strany s mediáciou súhlasia.

Portál najpravo.sk ponúka pomoc súdom a Centru právnej pomoci

V súvislosti s vyššie uvedenými zmenami ponúka portál najpravo.sk pomoc súdom a kanceláriám Centra právnej pomoci, ktoré si môžu na portáli najpravo.sk vyhľadať najbližšieho mediátora v našej databáze zatriedenej podľa jednotlivých krajov, ktorú nájdete TU (KLIKNITE).

Zdroj a foto: www.najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 956

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: