Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Mediácia - účinný a efektívny partner justície

najpravo.sk • 28.8. 2013, 09:53

V júni tohto roku sa na Donovaloch uskutočnilo celoslovenské stretnutie mediátorov, t,j. osôb vykonávajúcich mediačnú činnosť podľa zákona č. 420/2004 Z. z. o mediácii, ktorého sa zúčastnili mediátori zo všetkých krajov a okresov Slovenska.

Stretnutie organizačne pripravila Slovenská komora mediátorov (SKM) a Asociácia mediátorov Slovenska (AMS). Hlavnými témami bohatej a podnetnej diskusie zúčastnených mediátorov boli otázky spojené s výkonom činnosti mediátora v praxi, právna úprava statusu mediátora, odborná príprava a ďalšie vzdelávanie mediátorov a potreba novej legislatívnej úpravy mediácie v podobe pripravovanej novely zákona č. 420/2004 Z. z. o mediácii.

Dôležitou časťou programu bola pracovná porada mediátorov - členov oboch subjektov, na ktorej boli prezentované ciele projektu MEDIÁCIA – ÚČINNÝ A EFEKTÍVNY PARTNER JUSTÍCIE.

Projekt vznikol z iniciatívy členov Slovenskej komory mediátorov (SKM) a Asociácie mediátorov Slovenska (AMS) a bude realizovaný v partnerstve oboch subjektov. Projekt je zameraný predovšetkým na posilnenie profesijnej spolupráce mediátorov so súdmi a sudcami Slovenskej republiky v oblasti mediácie a na skvalitnenie a zefektívnenie výkonu mediačnej činnosti.

Projekt predpokladá vytvoriť interaktívny cieľový trojuholník súd – mediátor – občan a jeho hlavným cieľom je zmeniť a zlepšiť prístup súdov k mediácii a mediačnej činnosti a takisto zlepšiť informovanosť verejnosti o mediácii.

Po príprave projektu a po jeho prerokovaní so zástupcami oboch partnerov a Ministerstvom spravodlivosti SR vo februári tohto roku, Ministerstvo spravodlivosti SR odporučilo projekt MEDIÁCIA – ÚČINNÝ A EFEKTÍVNY PARTNER JUSTÍCIE na realizáciu. Osobitným listom boli informované o pripravovanom projekte súdy v SR.

Účastníci porady sa venovali príprave personálneho zabezpečenia projektu, ktorého pilotná časť sa začína už na jeseň tohto roku.

Program stretnutia mediátorov pokračoval diskusným fórom na tému „Novela zákona o mediácii alebo nový zákon o mediácii", ktorého sa zúčastnili aj mediátori neorganizovaní v SKM alebo v AMS, aby spoločne vypracovali tézy koncepcie nových právnych úprav alebo novely v súčasnosti platnej právnej úpravy, najmä v oblasti statusu mediátora, predmetov mediácie ako spôsobu riešenia sporov pred súdnym uplatnením práva, ale aj iné dôležité koncepčné témy dotýkajúce sa činnosti mediátorov.

Mediácia je spôsob mimosúdneho riešenia sporov v oblasti občiansko-právnych, rodinno-právnych, obchodno-právnych, záväzkových a pracovno-právnych vzťahov. Prostredníctvom osoby mediátora je možné riešiť a vyriešiť mnohé sporové a konfliktné situácie.

Autor: Mgr. Branislav Arbet, Slovenská komora mediátorov, Asociácia mediátorov Slovenska
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3855
Súvisiace články

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: