Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Cochemský model - mediácia pre začiatočníkov?

najpravo.sk • 27.11. 2011, 14:24

Kto sa stal mediátorom po absolvovaní (nie lacného) školenia a chce sa stať mediátorom v praxi, určite začne s nadšením skúmať všetky dostupné možnosti uplatnenia. Keď už sa zdá, že je viacej prekážok, ako možností zarobiť aspoň na vynaložené náklady, treba sa opäť vrátiť k počiatočnému nadšeniu.

Zosieťovanie odborných profesií

Veľa inšpirácií sa dá načerpať v zahraničí. Príkladom, ktorý ma zaujal, je Cochemský model, ktorý v rámci rodinného práva skúšajú v Nemecku od roku 1992. Aj keď model využíva ustanovenia podľa nemeckého práva, ako inšpirácia je použiteľný, domnievam sa kdekoľvek.

Základom Cochemského modelu je tzv. zosieťovanie odborných profesií a inštitúcií, ktoré sú zúčastnené pri riešení rodinných konfliktov, s cieľom vrátiť rodine stratenú akcieschopnosť.

Činnosť odborov starostlivosti o dieťa, kolíznych opatrovníkov, psychológov, súdnych znalcov, mediátorov, osoby a inštitúcie, ktoré obvykle v Nemecku, podobne ako u nás, vstupujú do procesu riešenia rodinného konfliktu, pred súdnym pojednávaním, prípadne v rámci pojednávania, jednotlivo v rôznych časových intervaloch sa praktizuje tak, že konajúce osoby o sebe nevedia. Ich tvrdenia sú na úrovni výseku ich odborných zistení.

Konečnú mozaiku k veci si poskladá súd, ktorý môže byť ovplyvnený často účelovými zisteniami advokátov. Pri tejto praxi sa, už i tak značne narušená akcieschopnosť rodiny poradiť si s konfliktom, rozloží úplne.

Z perspektívy dieťaťa

Cochemský model predpokladá, že menované profesie a inštitúcie pracujú spoločne v určitom potrebnom časovom úseku na konkrétnych prípadoch, ktoré pochádzajú z okruhov ako sú dieťa v rozvodovom konaní, trvalá rodičovská zodpovednosť a zverenie do výchovy, právo na výživné, sprevádzaný kontakt, násilie voči deťom, zachovanie fungujúcich rodinných väzieb aj v rozvedených rodinách, advokáti v riešení rodinného konfliktu. Činnosť tejto pracovnej skupiny koordinuje orgán starostlivosti o rodinu a dieťa, spolu s kolíznym opatrovníkom, zásadne pred súdnym konaním, s cieľom vzájomnej informovanosti o pracovných postupoch a výmene informácií.

Základnou zásadou Cochemskej praxe je pristupovať k prípadu z pohľadu perspektívy dieťaťa, nie z perspektívy dospelých, ako to uplatňuje právo a súd. Spoločný postup odborných profesií, zaoberajúcich sa rodinným konfliktom, je zameraný na opätovné privedenie rodičov k ich zodpovednosti a k rodičovskej autonómii.

Pri uvedenej praxi by mal mať v pracovnej skupine svoje nezastupiteľné oficiálne miesto tiež mediátor, bez námietok, že jeho činnosť je obchodná. Všetky uvedené okruhy pôsobnosti v rámci rodinného práva môže mediátor ukončiť dohodou o mediácii.

Moje zistenia, ako uplatniť nemecký príklad u nás, sú snáď typické pre súčasnosť. Napriek tomu, že v našich podmienkach pôsobia tie isté profesie, ich pracovná vyťaženosť je taká, že akékoľvek ďalšie zaneprázdnenie aj keď v rámci dobrej veci sa nedá očakávať dobrovoľne.

Miroslava Mičunková

Mgr. Miroslava Mičunková
mediátorka
Sadmelijská 2
831 06 Bratislava
e-mail: emicunek@stonline.sk
tel.: +421 944 064 639 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1157

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: