Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

O post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva nie je veľký záujem

najpravo.sk • 27.8. 2013, 09:34

Predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Štefan Harabin ešte dňa 12. júla 2013 vyhlásil voľby kandidátov na sudcu Európskeho súdu pe ľudské práva v Štrasburgu. Návrhy kandidátov mali byť predkladané do 20. augusta 2013, pričom voľba kandidátov sa mala uskutočniť 11. septembra.

Štefan Harabin však rozhodnutím predĺžil lehotu na predkladanie návrhov na kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva do 10. septembra 2013, a to z dôvodu, že do konca pôvodne určeného termínu na predkladanie návrhov na kandidátov boli Súdnej rade SR doručené iba dva návrhy.

Predseda Súdnej rady SR teda zrušil pôvodný termín voľby a nový termín určil na deň 24. septembra 2013.

Kto môže navrhnúť kandidáta?

Návrh na voľbu kandidáta na sudcu, ktorý by mal pôsobiť za Slovenskú republiku v medzinárodných súdnych orgánoch, môže súdnej rade podať

  • člen súdnej rady,
  • minister spravodlivosti Slovenskej republiky,
  • stavovská organizácia sudcov,
  • iná stavovská právnická organizácia (Slovenská advokátska komora, Notárska komora SR)

Kto môže byť sudcom Európskeho súdu pre ľudské práva?

Za kandidáta na sudcu, ktorý by mal pôsobiť za Slovenskú republiku v medzinárodných súdnych orgánoch, možno navrhnúť občana, ktorý

  • získal právnické vzdelanie absolvovaním magisterského štúdia na právnickej fakulte vysokej školy v Slovenskej republike alebo má uznaný alebo nostrifikovaný doklad o získaní právnického vzdelania absolvovaním štúdia rovnakej úrovne na vysokej škole v zahraničí,
  • je bezúhonný, preukázateľne je významnou osobnosťou v odbore práva a jeho morálne vlastnosti dávajú záruku, že funkciu sudcu bude riadne vykonávať,
  • má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,
  • má plnú spôsobilosť na právne úkony a je zdravotne spôsobilý na výkon funkcie sudcu,
  • zložil odbornú justičnú skúšku, prokurátorskú skúšku, advokátsku skúšku alebo notársku skúšku a aspoň päť rokov vykonával právnickú prax.

Na súde sú menej zastúpeným pohlavím ženy

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR listom zo dňa 27. júna 2013 informoval predsedu Súdnej rady SR o odmietnutí kandidátskej listiny Slovenskej republiky pre voľbu sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Generálny tajomník Parlamentného zhromaždenia Rady Európy vyzval Slovenskú republiku, aby predložila nový zoznam kandidátov v termíne do 15. novembra 2013.

Predseda Poradného panelu expertov pre výber sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (v koordinácii s Parlamentným zhromaždením Rady Európy) žiada o predloženie nového zoznamu kandidátov za Slovenskú republiku do volieb sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva.

Z listu generálneho tajomníka vyplýva, že k zoznamu kandidátov majú byť pripojené životopisy všetkých kandidátov a v snahe zabezpečiť vyvážené zastúpenie oboch pohlaví, musí zoznam kandidátov obsahovať aspoň jedného kandidáta každého pohlavia, s výnimkou prípadu, že by zoznam obsahoval iba rýdzo ženské kandidátky, nakoľko aktuálne sú na súde menej zastúpeným pohlavím ženy.

Zdroj: Súdna rada SR, ASPI

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1619

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: