Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vláda schválila zmeny v civilnom procesnom práve

najpravo.sk • 19.12. 2014, 08:01

Vláda schválila tri významné návrhy zákona, ktoré majú nahradiť Občiansky súdny poriadok z roku 1963. „Ide o úpravu vzťahov, ktorými sa riadia účastníci konania na súdoch. Je to revolučný zásah do konania súdov,“ povedal na tlačovej konferencii predseda vlády SR Robert Fico.

Rekodifikácia občianskeho práva procesného povedie k zvýšeniu vykonateľnosti práva, k väčšej právnej istote, k skráteniu dĺžky súdneho konania a predovšetkým k zvýšeniu dôveryhodnosti slovenskej justície. Zhodli sa na tom predseda vlády SR Robert Fico, minister spravodlivosti SR Tomáš Borec, predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová aj predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková.

Schválený komplex právnych noriem je podľa ministra spravodlivosti SR Tomáša Boreca veľmi zložitý, obsahuje približne 1500 paragrafov. Je preto nevyhnutné, aby sa s ním mohli oboznámiť sudcovia a široká odborná verejnosť či poslanci NR SR. Do prvého čítania by mal byť predložený na januárovej schôdzi parlamentu. Minister spravodlivosti predpokladá, že po zapracovaní pripomienok by mohol byť schválený v lete budúceho roku. „Účinnosť ale musí nastať po dlhšej dobe, mala by byť od 1. júla 2016 po riadnom oboznámení sa širokej odbornej verejnosti s týmto zákonom,“ informoval.

"Vláda Roberta Fica systematicky pracuje na zmenách v justícii. Za uplynulý rok a pol bolo ukončené politické ovplyvňovanie výberových konaní na miesta sudcov, politickí nominanti vo výberových komisiách boli nahradení nominantmi sudcovskej samosprávy. Sprísnili sa kritéria na vstup do sudcovského povolania. Výrazne sa zvýšila zodpovednosť aktérov justície, sprísnila sa právna úprava disciplinárneho konania. Okrem toho došlo k zmenám exekučného poriadku v prospech ochrany spotrebiteľov." uvádza sa v tlačovej správe vlády. "Funkcie predsedu Súdnej rady a Najvyššieho súdu boli oddelené, sudcovská etika sa stala súčasťou Ústavy SR."

Došlo k obnoveniu činnosti disciplinárnych senátov. „Nahradili sme nefunkčný systém, v jeho dôsledku nebolo možné potrestať sudcov aj za zjavné porušenie ich povinností. Zaviedli sme regresnú finančnú zodpovednosť sudcov v prípade zavinených prieťahov v súdnom konaní,“ vymenoval Robert Fico.

 „Pracuje sa na príprave plnej elektronizácie súdneho spisu,“ pokračoval predseda vlády. Navyše, od 1. marca 2015 bude platiť povinné nahrávanie všetkých pojednávaní. Povinne sa budú nahrávať aj výberové konania na miesta sudcov, čo podľa premiéra povedie k posilneniu transparentnosti tohto procesu.

Zdroj a foto: Vláda SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3180

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: