Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

NÁZOR: Borecova rekodifikácia trochu inak

Robert Goral • 31.10. 2013, 08:22

Minister spravodlivosti Tomáš Borec pripravuje niekoľko legislatívnych zmien, pričom tou najvýznamnejšou sa zdá byť rekodifikácia civilného práva procesného. Začatie rekodifikácie OSP je samo o sebe obdivuhodnou aktivitou, ktorú znásobuje účel, pre ktorý sa rekodifikácia uskutočňuje, a to: „sa čo najviac priblížiť k ideálu rýchlej a spravodlivej ochrany práv a právom chránených záujmov účastníkov konania".

Vyzerá to tak, že minister Borec robí všetko pre to, aby vymožiteľnosť práva viac priblížil všetkým občanom a zvýšil dôveryhodnosť súdnictva v očiach verejnosti. Podľa prieskumov sú práve súdy nejnedôveryhodnejšou inštitúciou. Minister Borec pripravovanými návrhmi volá po väčšej spravodlivosti.

Takéto legislatívne návrhy sú však len jednou stranou mince práce ministra Boreca. Minister spravodlivosti nemá v náplni práce len chrliť legislatívne návrhy vedúce k zefektívneniu justičného systému, ale je dokonca sám súčasťou systému, v rámci ktorého sa nastoľuje poriadok a spravodlivosť a eliminuje sa porušovanie práv občanov a právnických osôb.

Ministerstvo spravodlivosti má vo svojej pôsobnosti odškodňovanie prípadov škôd spôsobených nezákonnou činnosťou súdov, exekútorov a notárov. Príslušný zákon (č. 514/2003 Z.z.) dáva Ministerstvu spravodlivosti možnosť, ale najmä povinnosť rozhodovať o odškodňovaní občanov kvôli takejto nezákonnej činnosti. Ministerstvo rozhoduje na základe žiadosti poškodených občanov o tom, či k porušeniu zákona došlo a či takýmto nezákonným postupom vznikla žiadateľovi škoda, ktorú v prípade uznania ministerstvo aj uspokojí. Prerokovanie veci ministerstvom s negatívnym výsledkom pre žiadateľa je podmienkou pre uplatnenie takého nároku žalobou na súde.

Akým príkladom ide minister Borec pre súdy svojou vlastnou rozhodovacou činnosťou v týchto škodových veciach? Ako vážne teda myslí minister Borec tú rýchlu a spravodlivú ochranu práv občanov v súdnom konaní, ktorú presadzuje svojimi legislatívnymi opatreniami?

Z evidencie žiadostí vedenej Ministerstvom financií vyplýva, že v roku 2012 bolo na ministerstvo podaných 361 žiadostí (len pre porovnanie v roku 2011 to bolo 451). Údaj o počte za rok 2013 zatiaľ chýba, predpokladajme však (s výnimkou vecí od spol. Pohotovosť) tiež pár stoviek žiadostí.

Toto číslo môže byť väčšie, a to keď úradníci opomenuli informovať Ministerstvo financií o podanej žiadosti. Za takéto opomenutie mimochodom nasledovala mastná pokuta (3 310 eur), ktorej sa vyhnúť nedalo. Aby za takéto pochybenie úradníci trestaní neboli, si v poslednej novelizácii Ministerstvo spravodlivosti už pod vedením Tomáša Boreca presadilo, aby táto pokuta sa nemusela zábudlivým úradníkom ukladať.

Minister Borec tak má na stole niekoľko sto živých žiadostí (s výnimkou žiadostí od Pohotovosti). Ministerstvo má na rozhodnutie polročnú lehotu, pričom rozhoduje len na základe predloženej žiadosti od zeleného stola, maximálne si vyžiada stanovisko dotknutého súdu, notára, či exekútora. O prerokovaní žiadosti ministerstvo dokonca nie je povinné poškodeného informovať, uplynutie polročnej lehoty znamená, že ministerstvo nárok neuznáva.

Priamo z ministerstva vyšla prednedávnom informácia, že ministerstvo pod vedením Tomáša Boreca zatiaľ nevyhovelo ani jednej takejto žiadosti. Ťažko uveriť tomu, že každá z týchto žiadostí je nedôvodná. O to viac, keď poškodených ministerstvo buď vôbec neinformuje o dôvodoch neuznania nároku na náhradu škody alebo im odošle list, v ktorom len holo skonštatuje, že ich nárok je nedôvodný. Že by sa úradníci každou žiadosťou riadne zaoberali a odborne ju vyhodnocovali, akurát o týchto dôvodoch poškodených nemajú čas informovať?

Minister Borec tak dáva sudcom nie práve ten najlepší príklad ako zabezpečovať rýchlu a spravodlivú ochranu práv a právom chránených záujmov účastníkov konania, ktorú tak vehementne presadzuje, ked on sám na nejakú spravodlivosť s noblesou kašle a nároky poškodených ignoruje. 

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1828

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: