Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Čechom bude s rekodifikáciou pomáhať aj expert zo Slovenska

najpravo.sk • 3.6. 2014, 12:47

Ministerka spravodlivosti Českej republiky Helena Válková sa v Prahe stretla s ministrom spravodlivosti SR Tomášom Borecom. Rokovanie nadväzovalo na spoločné aprílové stretnutie obidvoch ministrov v Skalici na Slovensku. Témami rozhovorov boli skúsenosti českej strany s aplikáciou nového Občianskeho zákonníka a skúsenosti Slovenska s rekodifikáciou procesného práva a aplikáciou elektronického monitorovania odsúdených osôb.

Slovensko pripravilo rekodifikáciu v rekordnej dobe

Ministerka Válková uviedla, že Slovensko pripravilo rekodifikáciu občianskeho súdneho poriadku v rekordne krátkej dobe troch rokov a česká strana by sa touto prácou chcela inšpirovať. „V súčasnosti vytvárame rekodifikačný tím pre Českú republiku a boli by sme radi, aby sa tejto práce zúčastnil aj jeden expert zo Slovenska, ktorý nám môže odovzdať skúsenosti."

Ministerka Válková oboznámila svojho slovenského kolegu aj s pripravovaným zákonom o štátnom zastupiteľstve. Jeho prijatie má tri hlavné ciele:

  • zefektívnenie činnosti sústavy štátneho zastupiteľstva,
  • boj proti korupcii a
  • posilnenie nezávislosti sústavy štátneho zastupiteľstva.

Prístup účastníka k spisu 24 hodín denne

V legislatívnej oblasti bola predmetom rokovania aj elektronizácia justície a využitie moderných technológií v občianskom súdnom konaní. Podľa ministra Boreca je elektronická justícia v modernej dobe nevyhnutnou potrebou. „Slovensko chce docieliť, aby okrem papierovej zbierky zákonov bola platným zdrojom informácií aj elektronická zbierka. Musíme ale napríklad vyriešiť, ako zabezpečiť elektronické dokumenty, aby nedošlo k ujme. Elektronický súdny spis umožní, že všetci účastníci súdneho konania budú mať prístup ku spisu 24 hodín denne, 7 dní v týždni, spisy nebudú musieť putovať fyzicky zo súdu na súd a celé konanie sa tak urýchli."

Vlna odporu proti trestnej zodpovednosti právnických osôb

Ministri sa venovali aj problematike zavedenia trestnej zodpovednosti právnických osôb. Na Slovensku je práve návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb v legislatívnom procese a zdvihla sa proti nemu veľká vlna odporu podnikateľského prostredia. Slovenská delegácia sa preto informovala o priebehu procesu prijímania tohto zákona v Českej republike.

Slovenská strana naopak oboznámila zástupcov českého ministerstva spravodlivosti so skúsenosťami Slovenska v oblasti realizácie projektu elektronického monitorovania odsúdených osôb. Tento projekt je na Slovensku financovaný z prostriedkov EÚ. „Takzvané elektronické náramky chce zavádzať aj Česká republika, veríme, že skúsenosti Slovenska pre nás môžu byť inšpiratívne nielen v oblasti čerpania európskych prostriedkov, ale tiež pri legislatívnom ošetrení tohto inštitútu", zdôraznila ministerka Válková.

Posilnenie prevencie a ochrany spoločnosti pred recidívou

Obidve delegácie prebrali otázku rozvoja probačných a resocializačných programov a posilnenia prevencie a ochrany spoločnosti pred opakovaním trestnej činnosti. Tu zdôraznili rolu probačných programov a programov restoratívnej justície pre mladistvých páchateľov trestných činov a tiež význam posilnenia odbornej spolupráce príslušných inštitúcií.

Zo stretnutia vyplynula potreba výmeny skúseností s prípravou veľkých právnych kódexov aj v oblasti znižovania rizika opakovania trestnej činnosti páchateľov. Preto na rokovanie obidvoch ministrov nadväzujú piatkové schôdzky expertných tímov pre oblasť legislatívnych prác a pre oblasť väzenstva a trestnej politiky. Na práci vytvorených pracovných skupín by sa mal v budúcnosti vždy podieľať aj skúsený odborník z druhého štátu.

Zdroj: Tlačový odbor Ministerstva spravodlivosti Českej republiky
Foto: Ministerstvo spravodlivosti ČR
Preklad: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2353

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: