Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Česi po vzore Slovenska začali s rekodifikáciou civilného procesu

najpravo.sk • 12.3. 2014, 12:58

Ministerka spravodlivosti Českej republiky prof. JUDr. Helena Válková, CSc., menovala začiatkom marca podpredsedu Najvyššieho súdu ČR JUDr. Romana Fialu za predsedu Komisie pre rekodifikáciu civilného práva procesného. Cieľom práce tejto komisie bude pripraviť rekodifikáciu civilného práva procesného a tým nahradiť najmä súčasný zákon č. 99/1963 Sb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov.

Ministerka spravodlivosti ČR menovala JUDr. Fialu za predsedu rekodifikačnej komisie predovšetkým pre jeho vysokú erudovanosť, rozsiahle odborné znalosti a praktické skúsenosti. JUDr. Roman Fiala je sudcom Najvyššieho súdu ČR od roku 2002, za podpredsedu bol prezidentom ČR menovaný od 1. januára 2011. Externe vyučuje na Masarykovej univerzite v Brne na katedre občianskeho práva. Je členom redakčnej rady časopisu Soudní judikatura a členom redakčnej rady časopisu Ad Notam.

Na Slovensku už rekodifikácia civilného procesu prebieha. Minister spravodlivosti Tomáš Borec už v júli 2012 za účasti premiéra Roberta Fica otvoril prvé zasadnutie komisie na rekodifikáciu Občianskeho súdneho poriadku. Cieľom komisie je pripraviť nové pravidlá civilného konania na súdoch, ktoré nahradia v súčasnosti už zastaraný predpis z roku 1963. Rekodifikácia Občianskeho súdneho poriadku je najambicióznejší projekt na zefektívnenie súdneho konania v histórií samostatnej SR. Nový komplex právnych úprav by mal podľa ministerstva vytvoriť predpoklady na priblíženie spravodlivosti občanom a na účinný boj proti súdnym prieťahom.

„Z odborného hľadiska ide o veľmi náročný projekt, no dostali sme sa do situácie, že ak chceme zásadne zefektívniť súdne konanie a bojovať proti súdnym prieťahom, nemáme inú možnosť," povedal pri príležitosti prvého zasadnutia rekodifikačnej komisie minister Borec. „Je neudržateľné, aby sa kauzy o zaplatenie pokuty pre dopravný podnik pojednávali v rovnakom režime, ako napríklad komplikovaná určovacia žaloba v spore, ktorého hodnota je niekoľko miliónov eur," priblížila v roku 2012 potrebu zmien štátna tajomníčka rezortu Monika Jankovská.

Zdroj: nsoud.cz, justice.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1738

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: