Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aktuálne zmeny v oblasti ochrany spotrebiteľov a dôchodcov

najpravo.sk • 26.6. 2013, 12:05

Ministerstvo spravodlivosti navrhuje zvýšiť sumu, ktorú nebude možné zraziť z dôchodkových dávok pri výkone rozhodnutia. Po sprísnení podmienok exekúcií ministerstvo tiež upraví pravidlá spotrebiteľských úverov a rozhodcovského konania.

Exekútori budú brať dôchodcom menšie čiastky dôchodkov

Od 1. augusta budú mať dôchodcovia garantované, že aj keď bude voči ním vedené exekučné konanie, každý mesiac im zostane najmenej celá suma životného minima. Vyplýva to z návrhu zmeny nariadenia vlády Slovenskej republiky o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia.

V súčasnosti dosahuje základná suma, ktorá sa nesmie zraziť povinnému z jeho mesačnej mzdy, vrátane poberateľov dôchodkových dávok, iba 60 percent zo životného minima. Množstvo dôchodcov, ktorí sa dostali do problémov so splácaním úverov, tak mesačne musí vyžiť zo sumy nižšej ako 120 eur. Po novom bude patriť dôchodcom celá suma životného minima, teda 194,58 eura.

Ministerstvo spravodlivosti SR predkladá návrh zmeny vládneho nariadenia do skráteného pripomienkového konania. Dôvodom je naliehavý záujem na zvýšení ochrany sociálne zraniteľnej skupiny obyvateľov. Návrh reaguje aj na informácie avizované Sociálnou poisťovňou, ktorá poukazuje na zhoršovanie sociálnej situácie poberateľov dôchodkových dávok hraničiacej až so sociálnou exklúziou.

Ďalšie zmeny na ochranu spotrebiteľov

Národná rada Slovenskej republiky minulý týždeň posunula do druhého čítania návrh novely Exekučného poriadku. Vďaka zmene, ktorú pripravilo Ministerstvo spravodlivosti SR, sa má zaviesť účinnejší dohľad nad činnosťou súdnych exekútorov a nanovo sa upraví systém vyvodzovania disciplinárnej zodpovednosti exekútorov. O predmetnej novele sme informovali už v samostatnom článku, ktorý si môžete prečítať TU.

Rezort spravodlivosti zároveň pripravuje ďalšiu časť komplexnej reformy exekučného práva, ktorá sa bude týkať priebehu exekučného konania. Cieľom pripravovanej zmeny je podľa ministerstva na jednej strane zvýšiť vymožiteľnosť práva a na strane druhej viac zohľadňovať existujúce práva spotrebiteľov.

Minister Borec presadil do legislatívneho plánu aj prijatie podstatných zmien Občianskeho zákonníka. Obsahom týchto zmien bude úprava neprijateľných zmluvných podmienok, obmedzenie používania vybraných zabezpečovacích inštitútov (záložné právo, zmenky) a úprava odplaty pri úveroch a pôžičkách poskytovaných spotrebiteľom.

Povinné licencie pre nebankovky

Ministerstvo spravodlivosti SR zároveň komunikuje s Ministerstvom financií SR o príprave regulácie nebankových subjektov, ktoré poskytujú pôžičky. Pre tieto subjekty sa zavedie povinné licencovanie s cieľov obmedziť pôsobenie spoločností, ktoré porušujú zákon.

Z hľadiska ochrany spotrebiteľa bude mimoriadne dôležité aj prepracovanie zákona o rozhodcovskom konaní, nakoľko podľa ministerstva práve v rozhodcovských konaniach neraz dochádza k poškodzovaniu práv spotrebiteľa.

Pracovať sa bude aj v lete

Väčšina zmien bude dokončená podľa ministerstva už v priebehu letných mesiacov tak, aby boli následne posunuté do legislatívneho procesu. Podstatné zmeny v oblasti ochrany spotrebiteľa prinesie však aj následná rekodifikácia civilného práva procesného a, samozrejme, aj príprava úplne nového Občianskeho zákonníka. V súlade so schváleným legislatívnym zámerom budú v rámci takzvaného sporového civilného kódexu stanovené osobitné pravidlá pre súdne konania so slabšou zmluvnou stranou, teda aj spotrebiteľom.

Pokiaľ ide o ochranu spotrebiteľa, Ministerstvo spravodlivosti SR popri príprave legislatívnych opatrení rieši na dennej báze množstvo podnetov v rámci Komisie na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1956

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: