Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Na svete je prvá časť návrhu reformy procesného práva

- zet -  • 23.5. 2014, 14:22

​Komisia pre rekodifikáciu civilného práva procesného zverejnila návrh paragrafového znenia prvého z troch nosných kódexov civilnej právnej reformy zameranej na zvýšenie vymožiteľnosti práva a zefektívnenie činnosti súdov. Návrh Správneho súdneho poriadku je uverejnený na stránke MS SR a môžete si ho stiahnuť TU.

V správnom súdnictve poskytujú správne súdy ochranu právam, právom chráneným záujmom a povinnostiam fyzických a právnických osôb v oblasti verejnej správy. Správny súdny poriadok upravuje právomoc a príslušnosť súdov konajúcich a rozhodujúcich v správnom súdnictve a postup správneho súdu, účastníkov konania a ďalších osôb v správnom súdnictve. V súčasnosti je táto úprava obsiahnutá v Občianskom súdnom poriadku z roku 1963, ktorý už dnes nezodpovedá potrebám právnej praxe a podľa Ministerstva spravodlivosti SR neraz tvorí prekážku v pružnom rozhodovaní súdov.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec ocenil, že expertná komisia postupuje v zmysle stanoveného plánu a jej výsledky sú viditeľné v podobe návrhov procesných kódexov. „Vzhľadom na to, že ide o jednu z najväčších právnych reforiem od vzniku samostatnej Slovenskej republiky, považujem za vhodné, aby sa odborná verejnosť mohla priebežne oboznamovať s výsledkami našej práce aj pred oficiálnym pripomienkovým konaním," povedal minister T. Borec.

Rekodifikačná komisia pokračuje v príprave paragrafového znenia ďalších dvoch nových kódexov. Ide o Civilný sporový poriadok, podľa ktorého budú súdy postupovať v klasických sporových konaniach a Civilný mimosporový poriadok, ktorý sa bude vzťahovať napríklad na rozhodovanie o statusových otázkach, starostlivosti súdu o maloletých, či spôsobilosti na právne úkony. Tieto kódexy by mali byť verejnosti predložené koncom leta 2014.

Spoločným cieľom všetkých troch kódexov je zabezpečiť vhodné legislatívne podmienky pre efektívnejšie, rýchlejšie, hospodárnejšie a najmä spravodlivejšie súdne konanie.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2381

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: