Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Novinky pri žiadaní o oslobodenie od súdnych poplatkov

najpravo.sk • 5.2. 2012, 13:25

Veľká novela Občianskeho súdneho poriadku účinná od 1. januára 2012 zaviedla zmeny aj do oblasti oslobodenia od súdnych poplatkov. Zakotvila povinnú prílohu k návrhu na oslobodenie od súdnych poplatkov, ktorou môže byť vyplnené tlačivo, ktorého vzor uverejní ministerstvo na svojom webe alebo rozhodnutie o hmotnej núdzi žiadateľa.

Ministerstvo spravodlivosti na svojej internetovej stránke uverejnilo nové vzory tlačív, ktorých vyplnenie a predloženie súdu je nevyhnutné v prípade žiadosti o oslobodenie od súdnych poplatkov. K dispozícii sú dva druhy tlačív, a to pre fyzické osoby a pre právnické osoby. Keďže pri žiadosti právnických osôb o oslobodenie od súdnych poplatkov neexistuje možnosť predloženia rozhodnutia o hmotnej núdzi, je predloženie tohto tlačiva jedinou alternatívou.

Ministerstvo si od nových, pomerne rozsiahlych tlačív sľubuje čiastočnú štandardizáciu okruhu údajov, ktoré sú podkladom pre rozhodnutia súdov o oslobodení od súdnych poplatkov.

Zverejnenie nových tlačív v praxi znamená ukončenie používania tzv. vzoru 6 OSP (t. j. potvrdenia o osobných a majetkových pomeroch pre účely oslobodenia od súdnych poplatkov), ktorý vyplňovali žiadatelia o oslobodenie desiatky rokov až do prijatia poslednej veľkej novely Občianskeho súdneho poriadku.

Nové tlačivo pre fyzické osoby

Tlačivo pre dokladovanie pomerov účastníka konania pri návrhu priznania oslobodenia od súdnych poplatkov - fyzické osoby si stiahnite TU

Pokyny k vypĺňaniu tlačiva

Nové tlačivo pre právnické osoby

Tlačivo pre dokladovanie pomerov účastníka konania pri návrhu priznania oslobodenia od súdnych poplatkov - právnické osoby si stiahnite TU

Pokyny k vypĺňaniu tlačiva

Zdroj: www.justice.gov.sk
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3479
Súvisiace články

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: