Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Českú justíciu môže zachrániť zvýšenie platov administratívy

najpravo.sk • 16.3. 2012, 17:02

V Českej republike mienia prijať na zlepšenie situácie v súdnictve viacero opatrení. Na prvom mieste je to zvýšenie platov zapisovateliek, vyšších súdnych úradníkov a asistentov.

Verejný ochranca práv Českej republiky vydal včera tlačovú správu, podľa ktorej situácia v českom súdnictve ohrozuje právo na spravodlivý proces. Okrem iného konštatoval, že sa dlhodobo nerieši otázka personálneho zabezpečenia justície. Problémom nie je nedostatok sudcov, ale skôr ich nerovnomerné rozloženie. Zásadný a negatívny dopad na plynulosť súdnych konaní a aktuálnu situáciu v súdnictve má však dlhodobo nízky počet administratívnych pracovníkov (zapisovateľky, vyšší súdni úradníci, asistenti). Krátenie rozpočtu a následné prepúšťanie administratívy v rokoch 2010 a 2011 malo priamy dopad na plynulosť konaní v niektorých agendách (najmä exekučnej). Štát síce možno ušetril na platoch, ale tieto peniaze následne musí vyplácať v rámci odškodnení za prieťahy v súdnych konaniach.

Ministerstvo spravodlivosti ČR uviedlo, že súhlasí s verejným ochrancom práv v tom, že súdy sú dlhodobo preťažené a personálne poddimenzované, v dôsledku čoho dochádza k prieťahom v konaní. Problémom však je podľa ministerstva ignorovanie ich požiadaviek pri tvorbe štátneho rozpočtu. Rozpočet ministerstva je na optimálne riešenie situácie v českej justícii dlhodobo nedostatočný.

Na riešenie situácie v justícii ministerstvo pripravilo materiál, ktorý v najbližších týždňoch odošle do vlády a v ktorom navrhuje:

  • postupné navyšovanie platov v justičnej administratíve (zapisovateľky, vyšší súdni úradníci, asistenti)
  • automatické využitie mzdových prostriedkov krátkodobo neprítomných sudcov a štátnych zástupcov na navýšenie kapacít justičnej administratívy
  • vytvorenie 83 nových tabuľkových miest pre justičnú administratívu na riešenie nárastu nápadu insolvencií na jednotlivých súdoch.

S kritikou pána ombudsmana ohľadom nízkeho počtu administratívnych pracovníkov v justícii sa ministerstvo plne stotožňuje. Dlhodobo usiluje o to, aby sa platy pracovníkov, ktoré sú v súčasnosti približne o 6000 Kč nižšie, než predstavuje priemer v nepodnikateľskej sfére, zvýšili. Ministerstvo preto navrhne vláde postupné dorovnanie platov k tomuto priemeru, a to v trojročnom horizonte.

Ministerstvo zároveň navrhne, aby pri krátkodobej neprítomnosti sudcu (napríklad materská dovolenka, nemocenská, stáž a podobne) boli mzdové prostriedky určené na jeho plat automaticky poskytnuté príslušnému súdu na dočasné navýšenie kapacity administratívy.

Ministerstvo ďalej k správe ombudsmama uviedlo, že zriadilo systemizačnú komisiu, ktorá bude pravidelne vyhodnocovať aktuálne personálne potreby jednotlivých súdov. Je treba povedať, že ministerstvo musí ctiť sudcovskú nezávislosť, s ktorou je zo zákona spojené aj pravidlo, že sudcu prideleného k určitému súdu nemožno proti jeho vôli preložiť na iný súd. Na odstránenie nerovnomerného zaťaženia súdov teda ministerstvo v zásade nemá iné prostriedky než zohľadnenie personálnych problémov jednotlivých súdov pri menovaní nových sudcov.

Ministerstvo spravodlivosti ČR v súčasnosti pripravuje projekt na zefektívnenie činnosti súdov, ktorý by mal zabezpečiť viac administratívnych pracovníkov tým súdom, ktoré riešia najviac nedorobených starých vecí. Dôvod, prečo tento projekt nie je zameraný na všetky súdy v republike, je opäť ten, že na akciu takéhoto rozsahu ministerstvo nemá finančné prostriedky. Súčasný projekt je financovaný z európskych fondov, ktoré sa ministerstvo snaží maximálne využiť.

Zdroj: www.ochrance.cz, portal.justice.cz
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1303

Nový príspevok

Kiež by

Kiež by táto logická súvislosť, teda že, dobre motivovaní zamestnanci v správnom počte spôsobia menej prieťahov v konaniach a tým bude menej peňazí potrebných na odškodnenie účastníkov konania, bola inšpiráciou aj pre nového Ministra spravodlivosti. A ešte ďalší veľmi pozitívny následok to má (okrem finančného hľadiska) a tým je psychologický efekt, že tak ako zamestnanci súdov budú spokojnejší so svojou prácou a odmenou za ňu, tak účastníci konania budú spokojnejší za rýchlejšie vybavovanie veci. A možno by to mohol byť aj pozitívny začiatok zmeny uhla pohľadu spoločnosti na jústíciu.

kaTka | 21.03.2012 09:22
sú vopred

Česi sú, ako stále, opäť o pár levelov vyššie. Už pochopili, že nárast vecí na súdoch sa nevyrieši prijatím brigádnikov, ktorých kým zaučí ostatný odborný personál, tak výkon práce stojí a v celkovom objeme pri zvýšenom počte nového personálu (+ zvýšenom objeme mzdových prostriedkov) sa urobí menej vecí, akokeby sa správne pozitívne motivoval existujúci odborný personál, ktorý dočasne a aj trvalo môže vydávať iné výkony, pokiaľ je správne motivovaný. Zbytočne sa bude snažiť slovenské ministerstvo šetriť na odbornom súdnom aparáte - na ich platoch a nevyhovujúcom počte, tieto opatrenia sú (čo dokazujú štatistiky) kontraproduktívne. Aj na Slovensku stoja exekučné veci, návrhy na platobné rozkazy, rodinné veci... zlá organizácia práce + personálne poddimenzované súdy + demotivovaní zamestnanci pracujúci za 300 - 400 eur s vysokou školou. Aké zázraky z toho očakávate???? Sumy priznaného odškodného slovenským Ústavným súdom hovoria za všetko. Milión eur ročne za odškodné za prieťahy. Tisícky legislatívnych nápadov z Čiech sa po čase dostanú do slovenskej legislatívy, tak pevne verím, že aj tento rozumný návrh sa dostane na stôl novému vedeniu MS SR.

Peter | 15.03.2012 15:13
PoUtStŠtPiSoNe
: