Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Slovenských vyšších súdnych úradníkov chváli aj Európa

Edmund Horváth • 28.3. 2011, 16:23

Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo správu o činnosti zástupcu Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu.

Zástupca

V roku 2010 funkciu zástupcu vykonávala JUDr. Marica Pirošíková a funkciu spoluzástupcu vykonávala JUDr. Miroslava Bálintová. Zástupkyňa zastupovala pred Európskym súdom pre ľudské práva Slovenskú republiku. V rámci tejto činnosti podávala súdu stanoviská a predkladala Ministerstvu spravodlivosti Slovenskej republiky návrhy na legislatívne zmeny právneho poriadku Slovenskej republiky, ktorých potreba vyplynula z rozhodovacej činnosti Súdu a spolupracovala pri príprave legislatívnych riešení vzniknutých problémov.

Prehraté spory

Európsky súd pre ľudské práva v roku 2010 z celkovo 120 rozhodnutí v 40 prípadoch rozhodol rozsudkom v neprospech Slovenskej republiky, t. j. konštatoval porušenie aspoň jedného z práv zaručených Dohovorom alebo jeho protokolmi, príp. rozhodol o spravodlivom zadosťučinení za porušenie práv.

  • V 1 prípade konštatoval dvojnásobné porušenie článku 2 Dohovoru (právo na život, ako aj právo na účinné vyšetrovanie okolností smrti),
  • v 10 prípadoch porušenie článku 5 Dohovoru (právo na osobnú slobodu a bezpečnosť),
  • v 2 prípadoch porušenie článku 8 Dohovoru (právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života),
  • 31-krát rozhodol o porušení článku 6 Dohovoru (právo na spravodlivé súdne konanie), a to konkrétne v 29 prípadoch konštatoval porušenie práva na prerokovanie veci v primeranej lehote a v 2 prípadoch konštatoval porušenie práva na spravodlivé konanie a napokon
  • v 7 prípadoch rozhodol o porušení článku 13 Dohovoru (právo na účinný vnútroštátny prostriedok nápravy).

Súdne prieťahy

Tak ako v predchádzajúcom období, aj v roku 2010 sa sťažnosti podávané na Súd proti Slovenskej republike, ako aj rozsudky vyhlásené v jej neprospech najčastejšie týkali porušovania článku 6 Dohovoru, a to predovšetkým práva na prerokovanie veci v primeranej lehote. To svedčí o pretrvávajúcom probléme s dĺžkou súdnych konaní.

Snažíme sa

Zo strany Rady Európy boli vyzdvihnuté početné organizačné reformy prijaté vnútroštátnymi orgánmi na Slovensku s cieľom odstrániť problém neprimeranej dĺžky občianskoprávnych konaní, pričom si so záujmom všimli dodatočné predpokladané opatrenia, ako napríklad:

  • zákon zameraný na zverenie základnej sudcovskej práce vyšším súdnym úradníkom umožniac sudcom sústrediť sa výlučne na súdne rozhodovanie. Privítal tiež
  • dve zmeny Občianskeho súdneho poriadku a zákona o súdnych poplatkoch, ktoré nadobudli účinnosť v rokoch 2007 a 2008.

Po tom, ako sa priemerná dĺžka občianskoprávnych konaní konštantne zvyšovala (osobitne v rokoch 2002 až 2004), sa v súčasnosti sa začína pravidelne znižovať (zo 17,56 mesiaca v roku 2004 na 13 mesiacov v roku 2009).

Hlbšia analýza

Celú správu si môže pozrieť TU

 

Zdroj: lt.justice.gov.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1322

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: