Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ľahší o milión eur za jeden rok

najpravo.sk • 20.1. 2012, 08:11

Ústavný súd Slovenskej republiky v roku 2011 priznal za prieťahy v súdnom konaní primerané finančné zadosťučinenie v sume 922 449,33 €. K 31. decembru 2011 rozhodol celkovo o 2 200 sťažnostiach fyzických a právnických osôb, z ktorých bolo 549 sťažností namietajúcich prieťahy v súdnom konaní a 1 651 ostatných sťažností.

„Ústavný súd Slovenskej republiky vyslovil v 201 nálezoch porušenie čl. 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky (základné právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov) a čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (právo na prejednanie veci v primeranej lehote). Sťažovateľom priznal primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 922 449,33 €. V 8 nálezoch vyslovil porušenie práva na súdnu a inú právnu ochranu (čl. 46 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky a čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd) a sťažovateľom priznal primerané finančné zadosťučinenie v sume 49 000 €," informovala predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetta Macejková.

Ústavný súd Slovenskej republiky aj roku 2011 pokračoval v realizácii projektu „Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky v konaní o sťažnostiach fyzických a právnických osôb (konkrétna kontrola ústavnosti) v kauzálnej súvislosti s princípom prezumpcie zavineného konania štátu (všeobecných súdov a orgánov činných v trestnom konaní)", ktorý iniciovala jeho predsedníčka Ivetta Macejková.

V rámci tohto projektu projektový tím Ústavného súdu Slovenskej republiky sleduje účinnosť a efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu, ktorými vyslovil porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov (čl. 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky) a práva na prejednanie veci v primeranej lehote (čl. 6 ods.1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd) ako aj základného práva na súdnu a inú právnu ochranu (čl. 46 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky) a práva na spravodlivé súdne konanie (čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd).

„Súčasťou projektu je pravidelný monitoring výkonu rozhodnutí Ústavného súdu SR všeobecnými súdmi a zverejňovanie prehľadov o postupe jednotlivých súdov. Z výsledkov týchto prehľadov je evidentný prístup všeobecných súdov k realizácii projektu ako aj jeho pozitívny efekt. Neskončené podania Ústavný súd ďalej sleduje až do ich právoplatného skončenia. Aj napriek tomuto pozitívnemu efektu budeme naďalej vyvíjať tlak na Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky a konkrétne súdy prostredníctvom predsedov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, krajských a okresných súdov v záujme ďalšieho znižovania počtu prieťahov v súdnom konaní, ako i napĺňanie § 56 ods. 6 zákona o ústavnom súde, že v konaní o sťažnostiach fyzických a právnických osôb je povinná osoba viazaná právnym názorom Ústavneho súdu Slovenskej republiky," doplnila predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetta Macejková.

Zdroj: www.concourt.sk
Ilustračné foto: www.najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1811

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: