Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pani ministerka, inšpirujte sa!

najpravo.sk • 23.9. 2011, 08:07

České ministerstvo spravodlivosti použije 105 miliónov českých korún (4,4 milióna eur) na zvýšenie platov zamestnancov v justícii. Platy zamestnancov súdov a štátnych zastupiteľstiev tak tohto roku narastú v Čechách priemerne o 575 českých korún (24 eur) mesačne. Ministerstvo bude túto čiastku kryť z vyššieho výberu súdnych poplatkov.

Ako uviedla Tereza Palečková, tlačová hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Českej republiky ministerstvo dlhodobo bojuje s podfinancovaním v oblasti platov zamestnancov súdov a štátnych zastupiteľstiev, minulý rok predstavoval priemerný plat zamestnancov súdov vrátane všetkých príplatkov a odmien 18846 českých korún (790 eur). Pre tento rok je rozpočtovo zabezpečený priemerný plat vo výške 16700 českých korún (700 eur). Na súdoch pritom vzrástol počet špecializovaných odborných miest – asistentov sudcov, vyšších súdnych úradníkov či informatikov. Rovnako aj tzv. nápad vecí kontinuálne rastie, medziročne o približne sedem až deväť percent.

S ponukou hlboko podpriemerných platov je pritom obtiažne nájsť potrebných kvalifikovaných uchádzačov. Zabezpečenie ich platov potom nevyhnutne ide na vrub ostatných zamestnancov, ktorých platy sú neadekvátne nízke. Napríklad platy zapisovateliek okresných súdov sa pohybujú v rozmedzí od 12967 do 14226 českých korún (od 540 do 590 eur). Aj napriek týmto často žalostným podmienkam zostávajú zamestnanci rezortu justície loajálni a na rozdiel od zamestnancov iných rezortov nevolia nátlakový spôsob riešenia situácie. Zámerom ministerstva je to, aby sa v roku 2014 výška priemerného platu zamestnancov v justícii priblížila priemernému platu dosiahnutému v nepodnikateľskej sfére v roku 2010, dodáva Palečková.

„Vítám, že si vláda začala uvědomovat nedostatečné platové ohodnocení zaměstnanců v justici – ať již jde o vyšší soudní úředníky, administrativní pracovníky, techniky či například soudní zapisovatelky. Ti všichni jsou nepostradatelní pro plynulý chod soudů i státních zastupitelství a pro rychlé a efektivní soudní řízení. Jsem rád, že ministři kývli na to, aby se na zvýšení platů těchto zaměstnanců použily peníze získané výběrem vyšších soudních poplatků," uviedol Minister spravodlivosti Českej republiky Jiří Pospíšil.

Zdroj informácií: www.justice.cz
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1345

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: