Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
Predplatné
Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ústavný súd ČR sa lúči so sudcom Stanislavom Balíkom

najpravo.sk • 27.5. 2014, 10:15

Včera uplynulo desaťročné funkčné obdobie ďalšiemu zo sudcov Ústavného súdu Českej republiky, a to JUDr. PhDr. Stanislavovi Balíkovi.

Stanislav Balík nastúpil na Ústavný súd ČR v roku 2004 ako významný advokát, niekdajší predseda Českej advokátskej komory, avšak súčasne ako zástupca akademickej obce so špecializáciou na právnu históriu. V osobe Stanislava Balíka sa tak profesijne snúbi ako skúsenosť praktikujúceho advokáta, tak znalosť v histórii a teórii práva. Obidva tieto póly právnického života nechal Stanislav Balík prenikať do svojej doterajšej práce na Ústavnom súde ČR. Rozhodnutia, na ktorých sa podieľal ako sudca spravodajca, odrážajú obidvoje, t. j. pragmatickosť, praktickosť až priamočiarosť na jednej strane a v pozitívnom slova zmysle zahľadenosť do historických tradícií na druhej strane. Rozhodnutiami Stanislava Balíka sa tak tiahne nevyslovené, avšak všadeprítomné posolstvo: „Prečo hľadať nejaké nové zložité riešenia, keď história už našla svoje osvedčené a mnohoročnou praxou vyskúšané prístupy."JUDr. et PhDr. Stanislav Balík (Zdroj: usoud.cz)

Z rozhodnutí, ktoré pripravoval ako sudca spravodajca a v ktorých je ono nevyslovené osobné motto nepochybne prítomné, možno pripomenúť napríklad nález, v ktorom ÚS ČR zamietol návrh na zrušenie právnej úpravy regulujúcej odlišný vek odchodu do dôchodku u mužov a žien, ďalej bol Stanislav Balík sudcom spravodajcom v konaní o prieskume zákona o Ústave pre štúdium totalitných režimov, v konaní, v ktorom sa preskúmavali tzv. poplatky v zdravotníctve, a v neposlednom rade sa ako sudca spravodajca podieľal na príprave nálezu o zákone o cirkevných reštitúciách.

Stanislav Balík sa v priebehu svojho pôsobenia na Ústavnom súde Českej republiky profiloval tiež ako polyglot, znalec množstva svetových jazykov, ktorými čas od času nechal prehovoriť svoje, nezriedka provokujúce odlišné stanoviská (pripomenúť možno disent k nálezu vo veci eurozatykača, v ktorom opisuje v rôznych európskych jazykoch fiktívne príbehy osôb odovzdaných do inej krajiny na trestné stíhanie, pozornosť vyvolali rovnako disenty obsahujúce zachytenie šachovej partie či obrazovú typológiu schránok slimákov). Takéto stanoviská neboli len prvoplánovo provokujúce, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, ale obsahujú vždy aj hlbšie posolstvo, prípadne celý „ľudský" príbeh.

Nemožno opomenúť tiež záslužnú publicistickú činnosť Stanislava Balíka, najmä fejtóny publikované v množstve tlačených periodík, v ktorých sa sudca vyjadroval k právnym aj celospoločenským problémom a širokú aj neprávnickú verejnosť oboznamovať tiež s činnosťou Ústavného súdu ČR.

Autor: Ivo Pospíšil, generálny sekretár Ústavního soudu České republiky (redakčne preložené, upravené a krátené)
Zdroj a foto: usoud.cz 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1508

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: