Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

ÚS ČR: Deťom sa musí umožniť zúčastniť sa konaní, ktoré sa ich týkajú

najpravo.sk • 4.3. 2014, 07:53

Prvý senát Ústavného súdu ČR vyhlásil v piatok nález, ktorým zrušil rozhodnutie Okresného súdu v Mladej Boleslavi a Krajského súdu v Prahe pre rozpor s právami maloletých sťažovateľov (17 a 10 rokov), garantovaných Listinou základných práv a slobôd a Dohovorom o právach dieťaťa na prístup k súdu, byť vypočutý a na prejednanie veci vo svojej prítomnosti.

V zrušenom rozsudku Okresný súd v Mladej Boleslavi vyhovel žalobe spoločnosti MCM-IMMO a. s. a rozhodol, že darovacia zmluva, ktorou boli na maloletých sťažovateľov prevedené nehnuteľnosti, vrátane domu, kde bývali, je voči žalobcovi právne neúčinná. Dôvodom bolo, že darca, otec maloletých, mal voči spoločnosti MCM-IMMO a. s. nesplatené dlhy. Na začiatku konania bol sťažovateľom ustanovený kolízny opatrovník – Magistrát mesta Mladá Boleslav, orgán sociálnoprávnej ochrany detí, ktorý ich v konaní plne zastupoval, nakoľko okresný súd vyvodil stret záujmov medzi sťažovateľmi a ich zákonnými zástupcami – rodičmi.

Sťažovatelia sami neboli následne na pojednávania súdu predvolaní, ani o nich informovaní a nebol im ani zaslaný rozsudok. Orgán sociálnoprávnej ochrany detí nepodal za sťažovateľov odvolanie a odvolanie podané nimi samými a ich rodičmi nebolo zrušenými uzneseniami Okresného súdu v Mladej Boleslavi a Krajského súdu v Prahe pripustené.

V odôvodnení nálezu Ústavný súd ČR poznamenal, že maloletým sťažovateľom bol na začiatku konania fakticky vnútený, bez ohľadu na ich vôľu a vôľu ich zákonných zástupcov, súdom vybraný právny zástupca. V takom prípade zásadne nemôže stačiť, pokiaľ súd, ktorý vedie konanie už naďalej komunikuje len s ustanoveným opatrovníkom. Ustanovenie opatrovníka nezbavuje súd povinnosti dieťa do konania zapojiť, pokiaľ to nie je v rozpore s jeho najlepším záujmom.

Súd musí dieťaťu najmä umožniť zúčastniť sa konania a k veci sa vyjadriť. Je totiž treba zabrániť situáciám, kedy je dieťa považované len za objekt, o ktorom rozhodujú iní. Pre dieťa je právo na vypočutie dôležité v tom, že mu dáva pocítiť, že nie je objektom a pasívnym pozorovateľom udalostí, ale že je dôležitým subjektom práva a tiež účastníkom konania. V danej veci okresný súd rozhodoval o majetkových právach detí úplne bez ich účasti. Neúspech v tomto konaní pritom v konečnom dôsledku môže viesť až k prípadnému postihnutiu (predaju) nehnuteľnosti v rámci výkonu rozhodnutia či exekúcie, čo by nepochybne predstavovalo zásah tiež do práv maloletých sťažovateľov na ochranu domova.

Práva dieťaťa byť vypočuté v konaniach, ktoré sa ho dotýkajú a na prejednanie veci vo svojej prítomnosti, nie sú absolútne. Avšak ich prípadné obmedzenie musí byť vždy riadne odôvodnené s ohľadom na najlepší záujem dieťaťa. Zapojeniu detí do konania môže brániť napríklad veľmi nízky vek dieťaťa či pre dieťa závadný predmet konania. V prejednávanej veci však Ústavný súd ČR nevidel žiadny z dôvodov pre obmedzenie týchto práv sťažovateľov.

Ústavný súd ČR tiež kritizoval, že opatrovníkom pre konanie pred okresným súdom bol maloletým sťažovateľom ustanovený práve orgán sociálnoprávnej ochrany detí, teda orgán špecializovaný na ochranu práv a záujmov detí. Tento orgán však už nemá vlastné odborné kapacity pre právne zastupovanie. Bolo by teda vhodnejšie, keby bol pre súdne konanie maloletým osobám ustanovovaný ako opatrovník advokát a nie orgán sociálnoprávnej ochrany detí.

V uvedenom postupe okresného súdu a Krajského súdu v Prahe, ktoré nepripustili odvolanie podané maloletými sťažovateľmi a ich zákonnými zástupcami, videl Ústavný súd ČR porušenie práva na prístup k súdu. V dôsledku týchto uznesení sa totiž sťažovatelia dostali do neriešiteľnej situácie. Jedinou možnosťou bolo podanie odvolania ich štátom ustanoveným kolíznym opatrovníkom, teda orgánom sociálnoprávnej ochrany detí, ktorý tak však z neznámych dôvodov urobiť odmietol.

Autorka: Miroslava Sedláčková, tlačová hovorkyňa ÚS ČR
Zdroj: ÚS ČR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2649

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: