Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Činnosť českých súdov sa zefektívňuje aj z európskych fondov

najpravo.sk • 27.5. 2014, 12:53

Projekt na zefektívnenie činnosti českých súdov prostredníctvom posilnenia administratívnych kapacít, ktorý je financovaný z európskych fondov, bude predĺžený až do roku 2015. Informovala o tom česká ministerka spravodlivosti Helena Válková. Česká justícia tak získa naviac ďalších 33,5 milióna Kč, ktoré budú rozdelené medzi 13 súdov v Ústeckom a Juhomoravskom kraji, ktoré sú dlhodobo personálne poddimenzované.

„Jsme rádi, že tento oblíbený projekt nekončí a že se našly prostředky na jeho prodloužení. Je to sice kapka v moři, ale směřuje na podporu středního managementu, který může částečně uvolnit ruce soudcům na jejich práci. Tam, kde byly prostředky směřovány v minulosti, jsou kladné ohlasy na zefektivňování práce soudů. Pokud budou mít soudci více času na své nejdůležitější úkoly, bude to dobrý signál pro občany. Budeme usilovat o to, aby další projekty zasáhly ještě širší část soudů", uviedla počas tlačového brífingu ministerka spravodlivosti Českej republiky Helena Válková.

Projekt s pôvodným rozpočtom vo výške cez 53 miliónov Kč (cca 1,9 milióna eur) mal byť ukončený v júli tohto roka. V krajoch s pomerne vysokou nezamestnanosťou doposiaľ vytvoril pracovné miesta pre celkom 102 nových zamestnancov. Nové pracovné miesta sú zamerané primárne na odborné činnosti súvisiace s rozhodovacou činnosťou súdu, činnosti zapisovateľky či niektoré činnosti súdneho tajomníka.

Prax v českej justícii vďaka tomuto projektu tak môžu získať napríklad absolventi právnických fakúlt, Justičnej akadémie ČR či iných odborných škôl.

Zdroj: Tlačový odbor Ministerstva spravodlivosti ČR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 843

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: