Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dovolenka v Chorvátsku aj tento rok pod dozorom slovenských policajtov

najpravo.sk • 6.8. 2014, 20:28

Aj tento rok sa slovenskí policajti zapoja do projektu „Bezpečná turistická sezóna" v Chorvátsku. Slovensko je súčasťou projektu od roku 2008 a doteraz slúžilo v Chorvátsku 48 slovenských policajtov. V roku 2013 sa na projekte zúčastnilo celkovo 56 policajtov z rôznych krajín, z toho 8 slovenských. Tento rok vyšle do Chorvátska svojich policajtov 12 krajín.

V najnavštevovanejších oblastiach (Splitsko-dalmatínska a Primorsko-goranska) budú aj tento rok slovenskí policajti od 1. júla do 31. augusta. O bezpečnosť dovolenkárov sa postará osem policajtov (štyri dvojčlenné hliadky). Pôsobiť budú v rekreačných oblastiach Podgora, Tučepi, Brela, Baška voda (Splitsko-dalmatínske policajné riaditeľstvo, policajná stanica Makarska). V prípade núdze budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 001.

V rekreačnej oblasti Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Mošćenička Draga (Primorsko-goranské policajné riaditeľstvo, policajná stanica Crikvenica) môžu slovenskí občania kontaktovať našich policajtov na telefónnom čísle +385 99 7201 002.

Zdroj: www.minv.sk

Tento rok bude opäť cieľom vyslaných policajtov zabezpečiť vyšší pocit bezpečnosti slovenských turistov dovolenkujúcich v Chorvátsku a poskytnúť im pomoc a asistenciu počas tranzitu cez územie Chorvátska. Taktiež v spolupráci s chorvátskou políciou dohliadať na slovenských občanov, a tak predchádzať prípadným incidentom zapríčinených slovenskými turistami. Službu budú vykonávať policajti vo svojich slovenských policajných uniformách vždy spoločne s chorvátskymi policajtmi. Slovenskí policajti však na území Chorvátska nemajú žiadne policajné právomoci.

Minulý rok pri 8 000 nehodách s účasťou cudzincov zahynulo na chorvátskych cestách pri dopravných nehodách 36 cudzincov (o 5,3% menej ako 2012) a 1.097 ich bolo zranených. Z celkového počtu sa ťažko zranili 9 a ľahko 21 našich občanov. Pri dopravných nehodách zomrel jeden slovenský občan.

Turistická sezóna so sebou prináša aj rôznu trestnú činnosť s účasťou zahraničných turistov. Počas turistickej sezóny boli zahraniční turisti najčastejšie obeťami majetkových trestných činov a páchateľmi drogovej a všeobecnej trestnej činnosti. Počas roka 2013 bolo pri rôznych trestných činoch obvinených 1.000 cudzincov a 3.639 cudzincov bolo pri trestných činoch poškodených (čo je o 17,1% menej ako 2012). Pri priestupkoch proti bezpečnosti a verejnému poriadku bolo účastných 1.222 cudzincov.

Polícia Slovenskej republiky pripravila podrobné praktické rady pre dovolenkárov v Chorvátsku, ktoré si môžete prečítať TU.

Zdroj a foto: Polícia SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1633

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: