Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

ÚS ČR: Členstvo sudcov v bývalej KSČ je verejná informácia

najpravo.sk • 22.11. 2011, 11:07

Sťažovateľ napadol ústavnou sťažnosťou rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu Českej republiky, ktorý podľa neho porušil právo na slobodný prístup k informáciám, konkrétne k informáciii o členstve sudcov Vrchného súdu v Olomouci v Komunistickej strane Československa (KSČ). Argumentácia Najvyššieho správneho súdu, že povinné subjekty požadovanou informáciou nedisponujú, je podľa sťažovateľa vadná a porušuje Listinu základných práv a slobôd.

Podľa právneho názoru Ústavného súdu mali byť sťažovateľovi ním požadované informácie poskytnuté a Najvyšší správny súd v prejednávanej veci nesplnil požiadavky vyplývajúce z Nálezu Ústavného súdu, čo možno vnímať ako neprípustné nereflektovanie či dokonca vedomé obchádzanie kasačného nálezu Ústavného súdu (sp. zn. I. ÚS 517/10). Ústavný súd v citovanom kasačnom náleze výslovne uviedol, že existuje povinnosť orgánov verejnej moci (v tomto prípade Vrchného súdu v Olomouci) poskytnúť sťažovateľovi požadované informácie. Neprípustná je aj opätovná polemika Najvyššieho správneho súdu v otázke, či požadovaná informácia spadala do pôsobnosti Vrchného súdu v Olomouci.

Povinný subjekt má podľa Ústavného súdu Českej republiky vyvinúť snahu o získanie požadovaných informácií a hľadať a použiť aj ďalšie spôsoby, ktoré by viedli k zverejneniu informácií o bývalom členstve sudcov v KSČ.

Ústavný súd prejednal ústavnú sťažnosť pod spisovou značkou IV. ÚS 1642/11, sudcom spravodajom bol Miroslav Výborný a text nálezu bude publikovaný ihneď po jeho vypracovaní na stránke www.usoud.cz.

Autor: Jana Pelcová, hovorkyňa súdu
Zdroj: www.usoud.cz
Ilustračné foto: www.usoud.cz 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1098

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: