Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ústavný súd ČR sa lúči s dvomi významnými osobnosťami ústavného súdnictva

najpravo.sk • 1.8. 2013, 21:34

Ústavný súd Českej republiky sa lúči s dvomi sudcami, významnými osobnosťami ústavného súdnictva a ponovembrového vývoja.

Budúci týždeň skončia vo funkciách sudcov Ústavného súdu ČR dve osobnosti, ktoré spojili s ústavným súdnictvom predchádzajúcich dvadsiatich rokov svojho života. Doktor Vojen Güttler pôsobil už ako sudca federálneho ústavného súdu a následne dve funkčné obdobia na Ústavnom súde ČR, prof. Pavel Holländer bol menovaný, vtedy ako čerstvý štyridsiatnik, sudcom Ústavného súdu v roku 1993, a po roku 2003 pôsobil vo funkcii podpredsedu súdu.

Obidvaja sú známi širokej odbornej aj laickej verejnosti. Vojen Güttler počas svojho pôsobenia bol veľmi otvorený v komunikácii s médiami, ktorým sa nebál sprostredkovať často aj zložité a problematické rozhodnutia súdu. Pavel Holländer pôsobil okrem sudcovskej činnosti ako univerzitný profesor nielen na viacerých českých a slovenských univerzitách, ale tiež v zahraničí, je popredným odborníkom na teóriu práva.

Za svoje dvadsaťročné pôsobenie obidvaja prispeli k budovaniu ústavného súdnictva v Českej republike, ale tiež ku kultivácii ústavného a politického systému. Prof. Holländer je autorom mnohých nálezov, v ktorých vytváral vlastnú metodológiu ústavného prieskumu, z ktorej judikatúra Ústavného súdu ťaží dodnes. Bol sudcom spravodajcom napríklad v kauze Melčák, v ktorej Ústavný súd prikročil ku zrušeniu ústavného zákona o skrátení volebného obdobia poslaneckej snemovne. Pôsobil ako výrazný zástanca sudcovskej nezávislosti, z jeho pera vychádza niekoľko nálezoch o platoch sudcov, byl sudcom spravodajcom v náleze rušiacom tzv. reštitučnú bodku.

Doktor Güttler je známy svojom precíznosťou pri prípave rozhodnutí a najmä právnej argumentácie obsiahnutej v ich odôvodneniach. Patrí k tým sudcom, ktorí častejšie než väčšina kolegov prikračujú k meritórnemu rozhodovaniu vecí; za svoje dvadsaťročné pôsobenie vypracoval ako sudca spravodajca cez 450 nálezov, v prevažnej väčšine vyhovujúcich návrhu sťažovateľa (ide cca o 12% všetkých vecí, v ktorých mal funkciu sudcu spravodajcu), čo výrazne prekračuje priemer ostatných sudcov súdu. Rovnako Vojen Güttler bol autorom významných nálezov, spomenúť možno nález k ústavnej konformite Lisabonskej zmluvy, čo bolo prvé rozhodnutie tohto druhu v konaní pred Ústavným súdom, medzi obsahovo zásadné patrí tiež nález, ktorým došlo k zrušeniu častí zákonníka práca, nález o povinnosti zverejňovania neprávoplatných rozsudkov súdov podľa zákona č. 106/1999 Sb., alebo v rovnakej oblasti nález o zverejňovaní členstva sudcov v KSČ.

Bez nadsadenia možno povedať, že odchodom obidvoch sudcov z Ústavného súdu ČR končí jedna etapa ústavného súdnictva v ČR, ktorú obidvaja sudcovia významne formovali. Nielen za to im patrí verejné uznanie a vďaka.

Autor: Ivo Pospíšil, generálny sekretár Ústavního soudu ČR
Zdroj: usoud.cz
Ilustračné foto: usoud.cz 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1586

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: