Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Amnestia versus hodnoty demokratického právneho štátu

najpravo.sk • 15.1. 2013, 19:26

Ústavný súd Českej republiky prijal včera návrh skupiny tridsiatich senátorov parlamentu Českej republiky na zrušenie časti rozhodnutia prezidenta Českej republiky o amnestii.

Skupina senátorov sa svojim návrhom domáha, aby Ústavný súd ČR zrušil časť rozhodnutia prezidenta pre jej rozpor s hodnotami demokratického právneho štátu. Pokiaľ by Ústavný súd ČR dospel k záveru, že túto časť rozhodnutia prezidenta nemôže zrušiť, navrhuje skupina senátorov alternatívne výrok tak, aby Ústavný súd v náleze vyslovil, že napadnutá časť rozhodnutia prezidenta republiky je v rozpore s hodnotami demokratického právneho štátu a v rozpore s ústavným poriadkom, a teda aby Ústavný súd vyslovil jej protiústavnosť.

S ohľadom na naliehavosť veci žiada skupina senátorov Ústavný súd ČR, aby o tomto návrhu rozhodol prednostne odkazom na § 39 zákona o Ústavnom súde, podľa ktorého pri prejednávaní návrhov sa Ústavný súd ČR nemusí riadiť poriadím, v ktorom mu návrhy došli, pokiaľ sa uznesenie, že vec, ktorej sa niektorý návrh týka, je naliehavá. Vec bude prejednávaná pod spisovou značkou PL. ÚS 4/13.

Kde je zmysel amnestie v európskej demokracii 21. storočia?

Na realizácii amnesie v Českej republike sa podieľalo 285 sudcov, 111 štátnych zástupcov, 388 administratívnych pracovníkov súdov, 520 zamestnancov a príslušníkov Väzenskej služby ČR. Predbežné priame náklady na realizáciu amnestie sú 890 tisíc Korún českých na strane Väzenskej služby ČR. Celkovo bolo k minulému týždňu prepustených 6312 osôb. Amnestia v Českej republike sa týkala tiež na niektoré alternatívne tresty. Amnestia pri trestoch všeobecne prospešných prác sa bude týkať 12 170 prípadov, pričom tento trest sa ukladal najčastejšie za trestné činy krádeže, zanedbania povinnej výživy, marenia výkonu úradného rozhodnutia a výtržníctva. Pri trestoch domáceho väzenia sa bude amnestia týkať približne 340 prípadov, uložených okrem iného aj za trestné činy výtržníctva, krádeží či ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Pre porovnanie, na Slovensku bolo na základe rozhodnutia prezidenta o amnestii zo dňa 2. januára 2013 prepustených z väzníc vyše 750 odsúdených na tresty odňatia slobody nepresahujúce osemnásť mesiacov.

Zdroj: ÚS ČR, MS ČR, ZVJS
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1643

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: