Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

NÁZOR: Registrované partnerstvo. Kedy, ak nie teraz?

Klub Laika • 3.3. 2014, 12:49

Pod pojmom registrované partnerstvo si môžeme predstaviť aj prichádzajúcu politickú „uhorkovú sezónu", či zástierku v čase vystupujúcich politických káuz, alebo spôsob ako upozorniť na seba v období tesne pred prezidentskými voľbami. Len málokto si však uvedomí, že táto téma je pre časť našej populácie túžiacej po rovnoprávnosti a premene v spoločnosti na spoločnosť otvorenejšiu a tolerantnejšiu, viac ako aktuálna.

Je nepochybné, že politici, aj občania našej krajiny veľmi radi a otvorene priznávajú, že krajinou s nami kultúrne, ekonomicky, ale aj ľudsky najviac spriaznenou je Česká republika. Prečo sú však naše názory v otázke registrovaného partnerstva teda vo veci úradne uzavretého zväzku dvoch osôb rovnakého pohlavia tak rozdielne?

Právna úprava registrovaného partnerstva v Českej republike je účinná od 1. júla 2006, upravená zákonom: č. 115/2006 Sb. „o registrovaném partnerství", podľa ktorého registrované partnerstvo je trvalé spoločenstvo dvoch osôb rovnakého pohlavia, ktoré vzniká slobodným súhlasným prejavom vôle týchto osôb o tom, že spolu vstupujú do partnerstva, obdobne ako pri uzavretí manželstva. Avšak zatiaľ čo zákon o rodine vyžaduje, aby bolo manželstvo uzavreté slávnostným spôsobom za prítomnosti dvoch svedkov, v zákone o „registrovaném partnerství" táto požiadavka nie je.

Registrované partnerstvo naviac nie je možné uzavrieť pred orgánmi cirkvi. Ďalší rozdiel pri civilnom obrade sa týka okruhu osôb, pred ktorými sa zväzok uzatvára. V prípade manželstva môže svadobné prehlásenie prijať aj starosta alebo zástupca starostu za prítomnosti matrikára, prehlásenie o vstupe do partnerstva sa vykonáva výlučne pred matrikárom. Osoby, ktoré chcú uzatvoriť registrované partnerstvo, musia dosiahnuť osemnásty rok veku a mať plnú spôsobilosť k právnym úkonom, na rozdiel od úpravy v zákone o rodine, kde je možné uzavrieť manželstvo po schválení súdom aj osobám, ktoré ešte osemnásty rok veku nedosiahli, ale už dosiahli šestnásť rokov veku.

Momentom uzavretia registrovaného partnerstva sa medzi partnermi vytvárajú vzťahy, ktorých obsahom sú vzájomné práva a povinnosti rovnako ako u manželov, tieto sa vytvárajú v okruhu jednak osobných a majetkových vzťahov. Partneri rozhodujú o záležitostiach partnerského spolužitia spoločne a ak sa nedohodnú na podstatných veciach, rozhodne na návrh jedného z nich súd. Ide o obsahovo totožné ustanovenie ako ustanovenie zákona o rodine s tým rozdielom, že namiesto „záležitostí rodiny" o ktorých rozhodujú manželia, používa zákon o „registrovaném partnerství" slovné spojenie „záležitosti partnerského spolužitia". Dôvod je ten, že zatiaľ čo manželstvo je základom rodiny, u partnerov zákon nepredpokladá, že partneri rodinu vytvoria. Na druhej strane právna úprava ohľadne vzájomného zastupovania sa partnerov v bežných záležitostiach, pri ktorom podľa zákona o „registrovaném partnerství" konanie jedného z partnerov zaväzuje oboch je úprava totožná s úpravou zákona o rodine. Majetkovým vzťahom partnerov prevzatým z manželského práva je ich vzájomná vyživovacia povinnosť. Hmotná a kultúrna úroveň partnerov musí byť počas trvania registrovaného partnerstva rovnaká presne tak ako je to u manželov. Po zrušení partnerského spolužitia je možné, aby partner, ktorý sa nedokáže živiť sám žiadal od bývalého partnera príspevok na primeranú výživu.

Právna úprava registrovaného partnerstva neumožňuje partnerom vytvoriť majetkové spoločenstvo podobné spoločnému bezpodielovému spoluvlastníctvu manželov. Pritom je jasné, že počas spoločného života partnerov určite nejaký spoločný majetok nadobudnú, tento majetok musia tak nadobúdať osobitnou zmluvou do podielového spoluvlastníctva, ktorého úprava nedostatok možnosti tvoriť bezpodielové vlastníctvo nahrádza len čiastočne. Po smrti partnera priznáva občiansky zákonník druhému partnerovi rovnaké zákonné dedičské práva ako manželovi. Partner dedí spolu s deťmi poručiteľa v prvej dedičskej skupine a ak poručiteľ deti nemal, môžu partneri dediť v druhej dedičskej skupine spolu s rodičmi a spolu žijúcimi osobami, kde im náleží minimálne polovica dedičstva.

Registrované partnerstvo môže zaniknúť troma spôsobmi: a) ide o smrť jedného z partnerov, b) vyhlásenie jedného partnera za mŕtveho, c) zánik partnerstva rozhodnutím súdu, dôvodom zrušenia registrovaného partnerstva však nie je hlboký a trvalý rozvrat partnerského spolužitia, ale to, že partneri už spolu fakticky nežijú. Partner, ktorý podáva návrh na zrušenie registrovaného partnerstva, musí preto súdu predložiť dôkaz o tom, že ich vzťah už fakticky netrvá. Partneri sa môžu na zrušení registrovaného partnerstva dohodnúť. To znamená, že jeden z partnerov podá návrh na zrušenie partnerstva a druhý sa k tomuto návrhu pripojí. Súd už potom nebude skúmať, či partnerský vzťah fakticky trvá a jednoducho rozhodne o jeho zrušení. Pri treťom spôsobe zrušenia registrovaného partnerstva je možné vidieť menej rigidný prístup snahu o kontrolu štátu pri takomto zväzku.

Z obsahu úpravy registrovaného partnerstva v Českej republike je zrejmé, že nejde o snahu zrovnoprávniť homosexuálny zväzok so zväzkom manželským, či snahu vytvárania akéhosi nového „moderného" spôsobu rodinného života keďže cieľom a motívom nie je vytváranie základnej bunky spoločnosti so zameraním na reprodukciu a výchovu ďalšej generácie, ale plne sa jedná len o možnosť „inakosti" teda časti našej populácie zrovnoprávniť a premeniť našu spoločnosť na spoločnosť otvorenejšiu a tolerantnejšiu a tým aj lepšiu.

Je pravdepodobné, že tak ako do našej spoločnosti prenikajú kultúrne a ekonomické trendy západu, ktoré sú obyčajne bez diskusie prijaté i keď o ich pozitíve je často možné polemizovať, budú k nám prenikať aj tlaky, ktoré nás donútia všímať si „inakosť" a bolo by smutné keď by kultúrny národ akým Slovensko je, nešiel pri prijímaní týchto myšlienkach v šľapajách Českej republiky. Naviac v čase vládnutia jednej politickej strany, a to sociálno - demokratickej nedal priestor novej a lepšej tolerancii, tak ako ho dala sociálna demokracia vo svete, ktorá postupne absorbovala témy, ako sú napríklad feministické otázky, práva sexuálnych menšín či ochrana životného prostredia a pod.

Autor: Pavol Laika, Klub Laika

Použitá literatúra:

Hrušáková, M. a kol. Zákon o rodině. Zákon o registrovaném partnerství. Komentář,

Francová, M. – Dvořáková Závodská J. Rozvody, rozchody a zánik partnerství, s. 130

Brach, P. Majetkové vztahy osob stejného pohlaví. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2119

Nový príspevok

Register registrovaných

Kto bude viesť register registrovaných ? Kto sa v roku 2167 dozvie kto bol s kým registrovaný v roku 2014? .

Král Šumavy | 03.03.2014 22:26
PoUtStŠtPiSoNe
: