Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sťažnosť GP SR za Večer pod lampou na tému Čentéš

najpravo.sk • 31.1. 2013, 20:58

Generálna prokuratúra SR včera podala sťažnosť na Radu pre vysielanie a retransmisiu pre reláciu "Večer pod lampou", ktorú moderoval Štefan Hríb. Relácia bola odvysielaná 10. 1. 2013 v RTVS na STV 2.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky podala v zmysle § 14a ods. 1 zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 Z.z. o telekomunikáciách v platnom znení sťažnosť na porušenie tohto zákona odvysielaním relácie „Večer pod lampou" vysielateľom Rozhlas a televízia Slovenska v rámci programovej služby Dvojka dňa 10. januára 2013 o 22.05 hodine.

Relácia moderovaná Štefanom Hríbom bola tematicky zameraná na rozhodnutie prezidenta Slovenskej republiky nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora a na širšiu spravodlivosť na Slovensku, jej úspechy a trendy.

Moderátor a pozvaní hostia relácie sa v rámci diskutovanej témy v priebehu relácie vyjadrovali k otázkam postavenia prokuratúry na Slovensku, jej nezávislosti, právomociam, smerovaniu, personálnemu obsadeniu, spolitizovaniu a k samotnému postu generálneho prokurátora. V relácii odzneli názory o nadštandardnom postavení prokuratúry a transformácii prokuratúry.

Neprizvaním zástupcu rezortu prokuratúry a nevytvorením možnosti reagovať na diskutované témy neposkytla relácia podľa Generálnej prokuratúry SR nestranné, objektívne a vyvážené informácie o dianí na prokuratúre a nebola založená na zásadách demokracie prispievajúcej k posilňovaniu právneho vedomia občanov, tak ako to vyplýva z postavenia verejnoprávnej televízie.

Z uvedeného je podľa Generálnej prokuratúry SR zrejmé, že relácia poskytla odvysielaním relácie „Večer pod lampou" nevyvážené informácie o prokuratúre a nezabezpečila všestrannosť informácií a názorovú pluralitu v rámci vysielanej programovej služby.

Prvý námestník Generálneho prokurátora Ladislav Tichý vyjadril v liste adresovanom prof. PhDr. Milošovi Mistríkovi, DrSc., predsedovi Rady pre vysielanie a retransmisiu presvedčenie, že v záujme názorovej plurality a všestrannosti informácií v rámci vysielaných programových služieb bude v budúcnosti relácia „Večer pod lampou" dodržiavať právo na objektívne a nestranné informácie v zmysle ustanovenia a bude viesť diskusiu v súlade s Poslaním programovej služby RTVS, jej Štatútom a zákonom o Rozhlase a televízii Slovenska.

Zdroj: GP SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1855
Súvisiace články

Nový príspevok

jezisikriste

Toto uz prestava byt zaujimave, kazdy bolsevik sa tu bude sudit, stazovat. Bolsevici si obsadia kazdu funkciu a robia to co boli zvyknuti robit od vystrelu z aurory. Stazuju kazdemu normalnemu cloveku co si dovoli poukazat na ich zlodejiny, zivot. Buzerovat ho budu, pokutovat, tahat po sudoch, aby si nabuduce rozmyslel. Presne ako policajti z kauzy gorila, ti co poukazali na spisy, boli prepusteni, bez naroku na dochodky, vyhodeni z bytov, tahani po policii, sudoch. A 3,5 miliona totalnych idiotov to podporuje alebo sa na to prizera. Nech mi tu nejaky nevolic z rukou na srdci nahlas povie, ze pripadna vlada SaS by bola uplne ale uplne to iste co vlada SMERu, ked vraj nevidia rozdielu.

VW | 01.02.2013 01:27
PoUtStŠtPiSoNe
: