Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Polícia upozorňuje na zvýšený počet podvodov

najpravo.sk • 30.1. 2013, 20:54

Polícia neustále zaznamenáva prípady podvodov a krádeží, ktorých obeťami sú predovšetkým osoby vyššieho veku. Páchatelia zneužívajú ich dobrosrdečnosť a pod rôznymi zámienkami ich pripravujú často aj o celoživotné úspory.

Podvodníci a zlodeji aj v tomto roku tipujú za svoje obete najmä dôverčivých seniorov. Oslovujú ich priamo na ulici alebo cez telefón. Rôznymi emotívnymi príbehmi sa snažia dôchodcov chytiť za srdce. Predstierajú nehodu a žiadajú požičanie peňazí na ošetrenie alebo operáciu. Inokedy sa do telefónu predstavia ako príbuzní a žiadajú pôžičku na kúpu auta ,inej veci alebo z núdze. Zmenu hlasu odôvodňujú chrípkovým obdobím. Pre peniaze však prichádza cudzia osoba. Aj na to majú pripravený argument. Vyhovárajú sa napríklad na pracovnú zaneprázdnenosť alebo služobnú cestu, prečo nemôžu prísť osobne. Dobrosrdeční seniori tak odovzdávajú peniaze podvodníkom a prichádzajú o celoživotné úspory. Páchatelia sa tiež snažia dostať do bytu alebo domu obete. Neraz sa vydávajú za podomových predajcov, plynárov, pracovníkov elektrární alebo vodární. Dôvod neohlásenej návštevy je vždy rovnaký - dostať sa do obydlia obete a pripraviť ju o peniaze alebo cenné predmety.

Polícia upozorňuje občanov, aby nedôverovali neznámym osobám a nepožičiavali im pre akékoľvek dôvody peniaze. Neotvárali cudzím ľuďom a za žiadnych okolností ich nepúšťali do obydlia, ani pod zámienkou smädu, či potreby navštíviť toaletu. Páchatelia často predstierajú výhru v lotérii alebo preplatok za energie (voda, plyn, elektrina, teplo), odpočet meračov, zvýšenie dôchodkov a podobne. Svoju dôveryhodnosť zvyšujú aj falošným preukazom alebo povolením. Takéto neohlásené „služby" cudzích osôb odporúčame odmietnuť. Aby sa občania nestali obeťou podvodu, podpisovanie dokumentov predkladaných neznámymi osobami je vhodné najskôr konzultovať s príbuzným alebo právnikom. Bezdôvodnú a v niektorých prípadoch až násilnú pomoc, o ktorú ste nežiadali radšej odmietnite. Môže byť formou podvodu, alebo cestou ako vás páchatelia okradnú. V žiadnom prípade nevyberajte hotovosť alebo cennosti v prítomnosti neznámych osôb.

Ak máte podozrenie zo spáchania podvodu, krádeže alebo vás navštívia neznáme podozrivé osoby, neváhajte ihneď kontaktovať políciu na známom čísle 158. Akékoľvek informácie k páchateľom môžu polícii pomôcť zabrániť ďalšej trestnej činnosti. Za podvod alebo krádež hrozia až dva roky za mrežami, v niektorých prípadoch aj 10 až 15 rokov. Udržiavanie dobrých vzťahov so susedmi môže tiež pomôcť. Vhodné je poznať ich telefónne čísla, pretože do príchodu polície sú v prípade potreby bezprostrednej pomoci najbližšie.

Zdroj: TS PZ SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1659

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: