Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

GP SR: Vyjadrenia Dubovcovej sú neuvážené

najpravo.sk • 21.8. 2012, 17:02

Generálna prokuratúra SR vyjadrila počudovanie nad tvrdením verejnej ochrankyne práv JUDr. Jany Dubovcovej, ktorá zastáva názor, že prokurátor by mal zastaviť trestné stíhanie obvinenej Hedvigy Ž. M. z dôvodov „in dubio pro reo"v pochybnostiach v prospech obvineného. Trestný poriadok neumožňuje prokurátorovi zastaviť trestné stíhanie v takomto prípade.

V prípade, ak sú vo vyšetrovaní zadovážené dve skupiny dôkazov, ktoré si navzájom odporujú v trestnom konaní, môže v zmysle zákona rozhodnúť jediný orgán – nezávislý súd.

GP SR má za to, že verejná ochrankyňa práv JUDr. Jana Dubovcová zrejme nie je oboznámená s celým vyšetrovacím spisom a preto nie je možné považovať jej vyjadrenia, ktoré boli uverejnené v dnešnom článku denníka SME (21. 8. 2012) za korektné, odborne podložené a vzhľadom na jej významnú funkciu v spoločnosti, bez znalosti veci, veľmi neuvážené.

V súvislosti s prípadom Hedvigy Ž. M zároveň považujeme za dôležité nanovo zopakovať, že GP SR iba postupuje na základe dôkazov, ktoré navrhol práve obhajca obvinenej a ktoré bolo potrebné preveriť znalcami z odboru zdravotníctva a farmácie (odboru psychiatrie). Príkaz na vyšetrenie duševného stavu obvinenej Hedvigy M.Ž vydal Okresný súd v Nitre. Keďže obvinená sa opakovane odmietla podrobiť ambulantnému vyšetreniu, inú možnosť na splnenie príkazu súdu (a to vyšetriť jej duševný stav) ako pozorovaním v zdravotníckom ústave, trestný poriadok neumožňuje. Obvinená bola o tejto skutočnosti riadne a včas informovaná znalcami. 

Zdroj: GP SR
Ilustračné foto: internet

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2182

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: