Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Verejný záujem musí byť presvedčivo odlíšený od súkromného záujmu

najpravo.sk • 23.5. 2013, 12:39

Ministerstvo životného prostredia ČR v prípade výstavby v oblasti prírodnej pamiatky Milíčovské rybníky a les v pražskom Južnom Meste nedostatočne odôvodnilo, že záujem na výstavbe bytov je skutočne verejným záujmom (a nielen súkromným záujmom investora) a že tento záujem prevažuje nad verejným záujmom na ochrane osobitne chránených živočíchov.

Takýto názor zaujal Najvyšší správny súd vo veci spoločnosti Skanska a.s., ktorej v roku 2008 ministerstvo povolilo výnimku podľa zákona o ochrane prírody a krajiny na realizáciu stavby obytných domov v oblasti prírodnej pamiatky Milíčovské rybníky a les v pražskom Južnom Meste. Výnimka bola udelená zo všeobecného zákazu škodlivo zasahovať do prirodzeného vývoja osobitne chránených živočíchov. Konkrétne zo zákazu rušiť a poškodzovať sídla využívané silne ohrozenými druhmi a kriticky ohrozenými druhmi živočíchov. Proti rozhodnutiu Ministerstva životného prostredia podalo žalobu občianske združenie Hezké Jižní Město. Mestský súd v Prahe žalobe vyhovel. Rozsudok mestského súdu napadli kasačnou sťažnosťou žalovaný (Ministerstvo životného prostredia ČR) a spoločnosť Skanska.

Najvyšší správny súd ČR dal za pravdu námietkam občianskeho združenia a záverom mestského súdu; najmä sa zaoberal zákonnosťou udelenia predmetnej výnimky. Zásadnou otázkou bolo, v akých prípadoch môže byť výnimka z ochrany osobitne chránených živočíchov odôvodnená verejným záujmom na výstavbe bytov.

Sudcovia Najvyššieho správneho súdu ČR sú presvedčení, že „veřejný zájem musí být výslovně formulován ve vztahu ke konkrétní posuzované záležitosti a musí být přesvědčivě odlišen od zájmu soukromého". Verejný záujem je pritom treba vyvodiť z právnej úpravy, z právnej politiky a z posúdenia rôznych hodnotových hľadísk podľa úloh verejnej správy v príslušnej oblasti (sociálnej, kultúrnej, ochrany životného prostredia a podobne).

V posudzovanom prípade je nesporným verejným záujmom ochrana osobitne chránených živočíchov, pretože napadnuté správne rozhodnutie je rozhodnutím o udelení výnimky zo všeobecného zákazu škodlivo zasahovať do prirodzeného vývoja týchto živočíchov, pričom predmetná výnimka bola udelená súkromnej spoločnosti, ktorá mieni realizovať svoj investičný zámer, ktorého cieľom je s najväčšou pravdepodobnosťou jej zisk. Skutočnosť, že vedľajším dôsledkom podnikateľskej činnosti osoby zúčastnenej na konaní je uspokojenie bytovej potreby jej zákazníkov, ešte nemusí vytvárať zodpovedajúci sociálny verejný záujem.

„Ministerstvo nedostatečně odůvodnilo, v čem spatřuje naléhavý veřejný zájem na výstavbě bytů v příslušné lokalitě, kde tato výstavba zasahuje do ochrany zákonem zvlášť chráněných druhů, a to způsobem, který zvolila osoba zúčastněná na řízení. Pokud by pak snad i existoval naléhavý veřejný zájem na výstavbě bytů, nebylo prokázáno, že jej nelze uspokojit jiným řešením, které by realizovalo požadovaný záměr na výstavbě bytů a současně minimalizovalo případný zásah do zákonné ochrany zvlášť chráněných druhů živočichů," zhrnula rozhodnutie predsedníčka senátu Najvyššieho správneho súdu Kateřina Šimáčková.

Rozhodnutie nájdete na stránke Najvyššieho správneho súdu ČR pod číslom 6 As 65/2012 zo dňa 10. mája 2013.

Autor: Sylva Dostálová, tlačová hovorkyňa NSS
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2525

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: