Štvrtok, 23. máj 2024 | meniny má Želmíra , zajtra Ela
Predplatné
Štvrtok, 23. máj 2024 | meniny má Želmíra , zajtra Ela
TlačPoštaZväčšiZmenši

Je ochrana osobných údajov nad ochranou majetku, zdravia a života?

najpravo.sk • 24.4. 2013, 21:43

Najvyšší správny súd ČR položil Súdnemu dvoru Európskej únie predbežnú otázku vo veci sporu žalobcu F. R. proti žalovanému Úradu na ochranu osobných údajov (ČR). Dotyčný muž nainštaloval na rodinný dom svojej manželky kameru, ktorá snímala dianie v bezprostrednom okolí tohoto domu. Stalo sa tak potom, čo neznámi páchatelia niekoľko rokov opakovane útočili na neho osobne, na členov jeho rodiny a potom na dom vo vlastníctve jeho manželky. Páchateľov sa nikdy nepodarilo vypátrať.

Po inštalovaní kamery došlo v noci zo 6. na 7. októbra 2007 k ďalšiemu útoku – rozbitiu okna domu výstrelom z praku. Vďaka kamerovému systému sa podarilo identifikovať dve podozrivé osoby. Jeden z podozrivých podal podnet na preverenie prevádzky kamerového systému žalobcu. Úrad na ochranu osobných údajov dospel k záveru, že žalobca prevádzkoval kamerový systém v rozpore so zákonom, za čo mu udelil pokutu.

Najvyšší správny súd ČR teraz posudzuje kasačnú sťažnosť žalobcu, ktorý s rozhodnutím Úradu nesúhlasí. Jedným z jeho argumentov je tiež to, že sa na jeho prípad vôbec nevzťahuje zákon o ochrane osobných údajov, pretože spracovanie osobných údajov (záznamy z kamery) vykonával výlučne pre osobnú potrebu. Súd zvážil, že český zákon o ochrane osobných údajov má svoj predobraz v práve Európskej únie. Preto položil Súdnemu dvoru EÚ predbežnú otázku, ktorej podstatou je žiadosť o záväzný výklad, či európska smernica zahŕňa tiež situácie, kedy osoba prevádzkuje kamerový systém umiestnený na rodinnom dome za účelom ochrany majetku, zdravia a života majiteľov domu. V prípade, že bude odpoveď negatívna, totiž na vec vôbec nedopadá právo ochrany osobných údajov a Úrad by teda nemohol žalobcu sankcionovať.

Prečítajte si kompletné rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu ČR (odporúčame).

Portál najprávo.sk oslovil ihneď po zverejnení predmetného prípadu v českých médiách minulý rok slovenský Úrad na ochranu osobných údajov s otázkou, či by obdobný prípad mohol nastať aj na Slovensku. Mgr. Libuša Staňová, tlačová tajomníčka Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky nám v rozhovore objasnila, aká je situácia v tejto oblasti na Slovensku. Prečítajte si rozhovor TU.

Autor: Sylva Dostálová, tlačová hovorkyňa NSS
Zdroj: nssoud.cz
Ilustračné foto: sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3004

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: