Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Opäť sa chystá novelizácia Obchodného zákonníka

najpravo.sk • 23.5. 2013, 12:39

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo ďalšiu novelu Obchodného zákonníka. V súvislosti s touto novelou sa má zasiahnuť aj do Zákona o súdnych poplatkoch a Zákona o obchodnom registri.

Novela má zaviesť povinnosť zakladateľov spoločnosti splatiť peňažný vklad alebo jeho časť, ku ktorému sa v spoločenskej zmluve zaväzujú, na osobitný samostatný účet v banke alebo pobočke zahraničnej banky. Zmenou sa má všeobecne riešiť spôsob splácania peňažných vkladov alebo ich častí tak, že v súčasnosti často využívané splatenie peňažného vkladu alebo jeho časti v hotovosti k rukám správcu vkladu nebude viac možné. Použitie slov „osobitný samostatný" volil predkladateľ s cieľom zdôrazniť, že osoba správcu vkladu (v praxi najčastejšie niektorý zo zakladateľov poverený v spoločenskej zmluve) nebude môcť postupovať tak, že výpis z jedného účtu v banke predloží ako prílohu k podaniu do obchodného registra vo viacerých prípadoch prvozápisu rôznych spoločností. V zásade bude platiť pravidlo priloženia konkrétneho výpisu z účtu v banke len k jednému návrhu na prvozápis spoločnosti do obchodného registra.

Písomné vyhlásenie správcu vkladu o splatení vkladu alebo jeho častí jednotlivými spoločníkmi, ktoré sa pripája k návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra sa po navrhnutých zmenách bude v praxi aplikovať len vo vzťahu k nepeňažným vkladom. Splatenie peňažného vkladu alebo jeho časti sa bude registrovému súdu preukazovať priložením výpisu z účtu v banke preukazujúcim splatenie.

Novela zasiahne aj do povinnosti prikladania súhlasu správcu dane (daňového úradu alebo colného úradu) alebo čestného vyhlásenia k návrhu na prvý zápis spoločnosti s ručením obmedzeným do obchodného registra. V prípade, ak je zakladateľom zahraničná osoba (t.j. fyzická osoba s bydliskom mimo územie Slovenskej republiky alebo právnická osoba so sídlom mimo územie Slovenskej republiky), tieto povinnosti jej nevzniknú.

Všetky navrhované zmeny si prečítajte TU.

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2033

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: