Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

IVETTA MACEJKOVÁ: Evidujeme len 3 nerozhodnuté návrhy pre plénum z roku 2014

najpravo.sk • 20.2. 2017, 17:54

Prinášame vám vyhlásenie predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetty Macejkovej k uplynutiu 10 rokov od vymenovania ústavných sudcov na tretie funkčné obdobie Ústavného súdu Slovenskej republiky:

„Ústavný súd Slovenskej republiky si 16. februára 2017 pripomenul 10 rokov od vymenovania sudcov ústavného súdu na tretie funkčné obdobie ústavného súdu pod mojím vedením.

V rámci tretieho funkčného obdobia je v súčasnosti plénum ústavného súdu zložené zo mňa ako predsedníčky, podpredsedu Milana Ľalíka, sudkýň a sudcov Jany Baricovej (bola vymenovaná 10. júla 2014), Ľudmily Gajdošíkovej, Marianny Mochnáčovej, Petra Brňáka, Sergeja Kohuta, Lajosa Mészáros, Ladislava Orosza a Rudolfa Tkáčika.

Od začiatku tretieho funkčného obdobia bolo ústavnému súdu doručených 142 941 podaní (návrhov a sťažnosti), pričom k 16. februáru 2017 bolo rozhodnuté v 136 485 podaniach, z toho bolo 487 návrhov, na rozhodnutie ktorých je príslušné plénum ústavného súdu. Napriek skutočnosti, že plénum ústavného súdu už od roku 2014 pracuje v neúplnom zložení, ústavný súd eviduje len 3 nerozhodnuté návrhy z roku 2014, na ktorých rozhodnutie je príslušné plénum ústavného súdu, a len 5 nerozhodnutých sťažností z roku 2014, na ktorých rozhodovanie sú príslušné jednotlivé senáty ústavného súdu. Ide teda len o 8 najstarších nerozhodnutých podaní z roku 2014.

V tejto súvislosti nemožno opomenúť, že z druhého funkčného obdobia ústavného súdu pod vedením Jána Mazáka sa ústavný súd musel vysporiadať so zostatkom nevybavených 29 návrhov, na rozhodnutie ktorých bolo príslušné plénum ústavného súdu, pričom najstaršie konanie, v ktorom nebolo rozhodnuté, malo 6 rokov (z r. 2001), a 964 sťažností, na ktorých rozhodnutie boli príslušné jednotlivé senáty ústavného súdu, z ktorých najstaršie konanie, v ktorom nebolo rozhodnuté, bolo staré 4 roky (z r. 2003).

Ústavný súd okrem samotnej rozhodovacej činnosti rozvíja množstvo aktivít v rámci bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce s inými ústavnými súdmi, vedeckou obcou, ale aj laickou verejnosťou. Významnou udalosťou je každoročne organizovaná vedecká konferencia Ústavné dni, ale aj Deň otvorených dverí, prostredníctvom ktorého sa môže laická verejnosť bližšie oboznámiť s činnosťou ústavného súdu.

Ústavný súd je v súlade s čl. 124 Ústavy Slovenskej republiky nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti, svojou rozhodovacou činnosťou dokazuje svoje výsostné postavenie v právnom štáte a možno ho považovať za základného garanta ľudských práv a základných slobôd.

Pri príležitosti 10 rokov od vymenovania ústavných sudcov na tretie funkčné obdobie Ústavného súdu Slovenskej republiky vyslovujem poďakovanie sudkyniam a sudcom ústavného súdu za vykonanú prácu a tiež poďakovanie zamestnancom Kancelárie ústavného súdu za vytváranie podmienok pre výkon práce sudkýň a sudcov.“

Zdroj: ÚS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1571
Súvisiace články

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: