Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Kde je pes zakopaný? Spor o zaplatenie ceny bezvadného diela trvá 14 rokov

najpravo.sk • 26.8. 2015, 17:47

Európska komisia pre efektívnosť súdnictva každoročne pripravuje porovnávací prehľad Európskej únie v oblasti justície. Z viacerých publikovaných zdrojov Európskej únie v spojení so štatistickými údajmi jednotlivých členských krajín v tomto prehľade vyplýva, že účinné justičné systémy zohrávajú kľúčovú úlohu pri vytváraní priaznivého investičného prostredia, obnovovaní dôvery a zabezpečovaní vyššej predvídateľnosti regulačného rámca a udržateľného rastu.

Nedostatky vnútroštátnych justičných systémov predstavujú prekážku pre fungovanie jednotného trhu. Európska únia tak s cieľom pripraviť pôdu na vytvorenie prostredia priaznivejšieho pre podnikanie i pre občanov, ktoré by následne viedlo k vyšším investíciám, pravidelne monitoruje oblasť justície.

Je nepochybné, že účinnejšie fungujúce súdy podporujú vstup podnikateľov na trh a podnecujú hospodársku súťaž. Slabšie stimuly pre investície a zamestnávanie možno podľa uvedeného porovnávacieho prehľadu zaznamenať v prípadoch, keď sa vo fungovaní justície vyskytujú nedostatky. Medzi faktory, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu kvality justície, podľa uvedeného prehľadu patrí aj monitorovanie a hodnotenie činnosti súdov a tým aj sledovanie ich efektívnosti.

Včas prijaté rozhodnutia sú pre podniky a investorov nevyhnutné, podniky pri prijímaní investičných rozhodnutí zohľadňujú riziko, že by sa mohli ocitnúť v obchodnoprávnych, pracovnoprávnych či daňových sporoch, alebo sa dostať do platobnej neschopnosti. Práve preto je efektívnosť riešenia sporov mimoriadne dôležitým faktorom. Pomalá spravodlivosť je odopretá spravodlivosť. Aj preto sme už vlani pristúpili k monitorovaniu rozhodovacej činnosti ústavného súdu o sťažnostiach právnických osôb – akciových spoločností, spoločností s ručením obmedzeným, výrobných družstiev, verejných obchodných spoločností, ale aj miest a obcí“ odôvodňuje zámer Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej len „ústavný súd“) zvlášť sledovať porušovanie základných práv právnických osôb jeho predsedníčka Ivetta Macejková a jeho naliehavosť dokumentuje jedným z najvypuklejších príkladov z rozhodovacej činnosti ústavného súdu v I. polroku tohto roku: „Až neuveriteľne znie skutočnosť, že spor, ktorý po skutkovej ani právnej stránke nemožno hodnotiť ako zložitý (zaplatenie istiny z titulu uzatvorenia zmluvy o dielo za výstavbu predajnej jednotky, ktorá bola vyhotovená a odovzdaná bez nedostatkov), trvá 14 rokov a napríklad len doručenie uznesenia okresného súdu o znaleckom dokazovaní ustanovenému súdnemu znalcovi v tomto spore trvalo 11 mesiacov. Takéto prípady rozhodne neprispievajú k intenzívnejšiemu rozvoju podnikateľského prostredia.“


Ústavný súd vydal v I. polroku tohto roku celkom 304 rozhodnutí (uznesení a nálezov) o sťažnostiach právnických osôb.

Z 304 rozhodnutí bolo 15 rozhodnutí o sťažnostiach akciových spoločností, 241 rozhodnutí o sťažnostiach spoločností s ručením obmedzeným a 48 rozhodnutí o sťažnostiach výrobných družstiev, verejných obchodných spoločností, miest a obcí.

Ústavný súd rozhodol o sťažnostiach právnických osôb v 37 nálezoch. V 1 náleze konštatoval, že právo sťažovateľa nebolo porušené. V 36 nálezoch bolo vyslovené porušené právo sťažovateľov, ktorí namietali najmä:

a) porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a práva na prejednanie veci v primeranej lehote podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (24 nálezov),

b) porušenie základného práva na súdnu a inú ochranu podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky, práva na spravodlivé súdne konanie podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (9 nálezov),

c) porušenie základného práva vlastniť majetok podľa čl. 20 ods.1 Ústavy Slovenskej republiky a práva pokojne užívať majetok (3 nálezy).

(V niektorých nálezoch bolo konštatované porušenie viacerých práv súčasne.)

Celkové priznané primerané finančné zadosťučinenie právnickým osobám za porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote predstavuje za I. polrok tohto roku 33 500 €.

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2678

Nový príspevok

Pes

Aj toto je výsledok dlhodobej ignorácie postavenia zamestnancov súdov, pravdaže okrem sudcov. Poddimenzovaný personálny stav, vysoká fluktuácia, demotivácia. Sudca sa môže akokoľvek snažiť, ale ak sa mu úradníčky a pisárky v jeho oddelení menia každý mesiac, jeho robota stojí. Kvalifikovaní ľudia zo súdov odchádzajú robiť čašníčky a pomocných robotníkov na stavbu.

hromotĺk | 17.08.2015 20:46
PoUtStŠtPiSoNe
: