Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Macejková: ÚS SR má najviac kompetencií, najmenej sudcov a najnižší rozpočet

najpravo.sk • 14.1. 2013, 21:09

Spolu so sťažnosťou doc. JUDr. Jozefa Čentéša, PhD. bolo ústavnému súdu od začiatku tohto roka doručených už 8 409 sťažností fyzických a právnických osôb. Taký vysoký počet podaní registroval ústavný súd v minulom roku až ku dňu 14. mája. V roku 2012 bolo ústavnému súdu doručených celkovo 14 258 podaní, čo je o 9 981 podaní viac ako v predchádzajúcom roku.

Všetci sťažovatelia, ktorí sa obrátili na ústavný súd, považujú svoju sťažnosť za maximálne naliehavú a ich sťažnosti sú pred ústavným súdom v rovnocennom postavení.

Z tohto dôvodu musím na tomto mieste striktne odmietnuť všetky politické a mediálne tlaky na rozhodovaciu činnosť ústavného súdu a jeho sudcov vo veci sťažností doc. JUDr. Jozefa Čentéša, PhD. či už pôjde o časové alebo obsahové hľadiská rozhodovania jednotlivých sudcov ústavného súdu," zdôrazňuje predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková.

Trend nárastu počtu podaní na ústavný súd sa dramaticky stupňuje. V roku 2007, teda v čase nástupu súčasných sudcov do funkcie, bolo zaregistrovaných celkovo 3 180 podaní. Momentálny stav tak už predstavuje viac ako dvojnásobok vtedajšieho celoročného počtu podaní.

„Aj preto som si za jednu z priorít na tento rok vytýčila zámer iniciovať odbornú diskusiu o znížení počtu právomocí ústavného súdu. Z komparatívneho prehľadu vypracovaného na základe podkladov z ústavných súdov Nemecka, Rakúska, Poľska, Česka a Maďarska vyplýva, že ÚS SR má najväčší nápad návrhov a sťažností, najviac rozhodnutí, najviac kompetencií, najmenej sudcov a najnižší rozpočet", podčiarkuje predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková.

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1700

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: