Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

NS ČR: Súd môže obmedziť spôsobilosť na výkon volebného práva

najpravo.sk • 16.2. 2017, 18:53

Občianskoprávne a obchodné kolégium Najvyššieho súdu ČR schválilo stanovisko k možnosti súdu obmedziť spôsobilosť na výkon volebného práva. Po vyhodnotení predložených právoplatných rozhodnutí nižších súdov a na ich základe, zaujalo občianskoprávne a obchodné kolégium Najvyššieho súdu ČR na návrh predsedu kolégia v záujme zabezpečenia jednotného rozhodovania súdov v týchto veciach nasledujúce stanovisko, sp. zn. Cpjn 23/2016:

I. V konaní o obmedzení spôsobilosti je súd oprávnený rozhodnúť aj o tom, či sa posudzovaná osoba obmedzuje v spôsobilosti na výkon volebného práva.

II. Obmedziť posudzovanú osobu v spôsobilosti na výkon volebného práva možno len výrokom súdneho rozhodnutia (výslovne).

Doterajšie rozhodnutia všeobecných súdov boli v sledovanom smere rôznorodé. Podľa Listiny základných práv a slobôd je právo voliť a byť volený (článok 21) právo politické, môže byť však obmedzené, ale len zákonom, v zmysle stanovenia prekážky jeho výkonu. Takto formulovaná prekážka vo výkone volebného práva je stanovená volebnými zákonmi.

Stanovisko argumentačne vychádza z nálezu ÚS ČR sp. zn. IV. ÚS 3102/08, z ktorého je zjavné, že Ústavný súd ČR nemal pochybnosti v tom, že tým, kto mal povinnosť „osobitne posudzovať aj to, či je konkrétna osoba schopná porozumieť zmyslu, účelu a dôsledkom volieb“, mal byť samozrejme súd.

Tiež v zmysle judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva obmedzenie volebného práva nesmie byť zákonným dôsledkom obmedzenia spôsobilosti, ale musí byť predmetom individuálneho súdneho prieskumu.

Orgánom, ktorý rozhoduje o obmedzení spôsobilosti na výkon volebného práva, je súd v občianskoprávnom konaní, v konaní o obmedzení spôsobilosti. V ňom bude súd, a to bez ďalšieho, posudzovať, či v danom prípade sú rovnako dané podmienky pre to, aby konkrétna osoba bola obmedzená v spôsobilosti aj na výkon volebného práva. To musí byť vyjadrené vo výroku rozsudku. Ak dôvody obmedzenia spôsobilosti na výkon volebného práva súd nevidí, zodpovedá povahe vedeného konania, ako nesporového, že takýto záver vo výroku vyjadriť netreba. Je však naliehavo nutné, aby z odôvodnenia takéhoto rozhodnutia bolo zjavné, že sa súd otázkou obmedzenia spôsobilosti na výkon volebného práva zaoberal a že zodpovedajúca výroková absencia má konkrétne vecné opodstatnenie.

Pozn. redakcie najprávo.sk: Slovenská právna úprava je odlišná, pozri prekážky práva voliť v ustanovení § 4 zákona č. 180/2014 Z.z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa ktorého prekážkou práva voliť je a) zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia, b) výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu, c) pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

Autor: Mgr. Petr Tomíček, tlačový hovorca Najvyššieho súdu ČR
Zdroj: nsoud.cz, ASPI
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1598

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: