Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sudcovia poslancovi Baránikovi: Ospravedlňte sa!

najpravo.sk • 21.2. 2017, 19:55

Na výrok poslanca NR SR Alojza Baránika, ktorým na rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR označil Krajský súd v Bratislave za jeden z najskorumpovanejších súdov na Slovensku, reagovalo združenie Sudcovia „Za otvorenú justíciu“ (ZOJ) vyhlásením. "Vyhlásenie sme poslali osobne pánovi poslancovi a ponúkli sme mu na túto tému osobný dialóg. Reagoval však len cez médiá vyjadrením, zverejneným tlačovou agentúrou SITA dňa 17.2.2017." uvádza sa v reakcii občianskeho združenia Sudcovia „Za otvorenú justíciu".

Na výrok poslanca reagovalo aj Združenie sudcov Slovenska, ktoré ho vyzvalo, aby sa sudcom ospravedlnil.

Ako uvádza web združenia ZOJ, z vyjadrenia poslanca Baránika vyplynulo, že požiadavka na ospravedlnenie je podľa neho nenáležitá, pretože „právo na súdnu ochranu patrí aj tej väčšine, ktorej sa súdna ochrana nikdy nedostala“, „veľká časť sudcov nespĺňa elementárne morálne a odborné podmienky pre takú funkciu“,kritika súdnictva musí zodpovedať reálnej situácii a nie predstavám sudcov komfortne usadeným vo svojej chránenej korupčnej atmosfére, z ktorej útočia na tých, ktorí na korupciu poukazujú“.

Podľa sudcov takéto výroky predstaviteľa výkonnej moci presahujú prípustnú hranicu kritiky súdnej moci, ktorej cieľom by malo byť riadne fungovanie právneho štátu. "Spochybňovanie základnej spôsobilosti veľkej časti sudcov na výkon ich funkcie, tvrdenia o úplnom zlyhávaní fungovania súdov a o korupčných sudcov, vážne narúšajú rešpekt verejnosti k súdnej moci, vedú k právnemu nihilizmu a podkopávajú ústavné základy nášho štátu. Pán poslanec ako súčasť výkonnej moci nesie spoluzodpovednosť za stav celej štátnej moci. Ak považuje svoje výroky za pravdivé, jeho povinnosťou je svoje obvinenia konkretizovať, napomáhať odhaleniu korupcie na súdoch a k vyčleneniu odborne a morálne nespôsobilých sudcov zo súdnictva." Inak takéto vážne obvinenia bez konkrétneho základu povedú podľa sudcov k právnemu chaosu a podpore extrémistických síl v spoločnosti, založených na násilí a vzájomnej neznášanlivosti.

Združenie, pod ktorého vyjadrením je podpísaná JUDr. Katarína Javorčíková, sudkyňa Krajského súdu v Bratislave, je toho názoru, že obvinenia pána poslanca Alojza Baránika voči sudcom pri jeho neochote na akúkoľvek sebareflexiu a dialóg, by mali byť riešené na najvyššej úrovni parlamentu a súdnictva.

Zdroj: zoj.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1169

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: