Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Borec podpísal dohodu s Blažekom

najpravo.sk • 31.10. 2012, 12:34

Ministri spravodlivosti Slovenskej republiky a Českej republiky podpísali Protokol, ktorý uľahčí vykonávanie jednotlivých inštitútov vzájomnej spolupráce v trestných veciach.

Na 1. spoločnom zasadnutí vlád Slovenskej a Českej republiky podpísali minister spravodlivosti Tomáš Borec a jeho rezortný kolega Pavel Blažek dodatkový Protokol k Zmluve medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o právnej pomoci poskytovanej justičnými orgánmi.

„Vzťahy v právnej oblasti, ako aj styk slovenských a českých justičných orgánov pri poskytovaní právnej pomoci sú bezproblémové a upravené bilaterálnou zmluvou. V súvislosti s vývojom justičnej praxe v trestnoprávnej oblasti, zavedením niektorých nových inštitútov ako aj implementáciou právnych aktov EÚ sa preukázala potreba aktualizovať a doplniť znenie tejto zmluvy," povedal minister Borec.

Do Protokolu boli zapracované požadavky oboch štátov týkajúce sa najmä vydávania vlastných občanov na základe európskeho zatýkacieho rozkazu a ich odovzdávanie na výkon trestu odňatia slobody. Ďalej sa rozširuje spoluprácu o moderné inštitúty právnej pomoci ako je videokonferencia, cezhraničné sledovanie, použitie agenda, predstieraný podvod a spoločné vyšetrovacie tímy. Na základe Protokolu tiež dôjde k uľahčeniu komunikácie medzi oboma štátmi pri odovzdávaní dohľadu nad podmienečne odsúdenými alebo podmienečne prepustenými páchateľmi, pričom bude možné používať úradné jazyky oboch krajín.

Protokol podpísali ministri v Uherskom Hradišti symbolicky pri príležitosti 20. výročia podpisu bilaterálnej Zmluvy o právnej pomoci z 29. októbra 1992. Obe strany sa uistili o záujme pokračovať v prehlbovaní spolupráce aj v ďalších oblastiach rezortu justície. Ministri diskutovali tiež o otázkach rekodifikácie občianskoprávnych kódexov, trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb či ochrany obetí. 

Zdroj a foto: www.justice.gov.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1870

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: