Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

1500 zamestnancov justície je pripravených ísť do ostrého štrajku

najpravo.sk • 29.10. 2012, 18:22

Ekonomická situácia pracujúcich na Slovensku sa stáva nezvládnuteľnou. Po tom, ako sa proti svojim nízkym mzdám začali búriť zdravotníci, učitelia či zamestnanci úradov práce, si povedali "dosť!" aj zamestnanci v súdnictve. Platy mnohých zamestnancov v súdnictve sa totiž pohybujú na hranici minimálnej mzdy a k tomu hrozí v roku 2013 v rezorte ďalšie prepúšťanie a znižovanie platov. Celkovo pracuje v rezorte Ministerstva spravodlivosti približne 4500 zamestnancov okrem sudcov, z toho je cca 2500 ľudí v odboroch a účasť v ostrom štrajku po 48 hodinovom prieskume zatiaľ potvrdilo približne 1500 zamestnancov.

"Je potrebné, aby sa verejnosť konečne dozvedela o zúfalej situácii v justícii. Prvým krokom bolo odovzdanie otvoreného listu zamestnancov justície ministrovi spravodlivosti JUDr. Tomášovi Borcovi prostredníctvom štátnej tajomníčky JUDr. Moniky Jankovskej na stretnutí 23.10.2012. Na písomnú odpoveď čakáme." uviedla pre portál najprávo.sk predsedníčka justičných odborov Mgr. Marta Božková.

Pre slovenské súdy by štrajk znamenal úplnú paralýzu činnosti, keďže vo svojich kanceláriách na súdoch by ostali pravdepodobne len sudcovia. Nemal by im však kto pripraviť a napísať rozhodnutia či zápisnice z pojednávaní, rozposlať súdne zásielky alebo prijímať podania občanov. Asistenti súdnych senátov, tajomníci, ale aj vyšší súdni úradníci a ostatní zamestnanci v štátnej a verejnej službe na súdoch sú pripravení za spravodlivé ohodnotenie svojej práce tentokrát skutočne bojovať.

"Je pravdou, že upokojujete situáciu v súdnictve?"

V otvorenom liste adresovanom Ministrovi spravodlivosti SR Tomášovi Borecovi sa odborári ministra pýtajú: "Z Vašich posledných verejných vystúpení ako aj z hodnotenia Vášho pôsobenia v justícií pánom premiérom vyplýva, že situácia v justícií je pokojná a stabilizovaná. Naozaj si to myslíte? Naozaj ste o tom presvedčený?" Nálada zamestnancov justície má ďaleko od spokojnosti, práve naopak, je krajne vypätá, dokonca až tak, že zamestnanci vyzývajú odbory, aby vyhlásili ostrý štrajk za lepšie mzdové ohodnotenie zamestnancov v štátnej službe a vo verejnom záujme. Aby takto dali o sebe vedieť, že sú nespokojní a upozorňujú na neutešené a nedôstojné mzdové ohodnotenie (skôr podhodnotenie) ich práce, uvádza sa ďalej v otvorenom liste.

Čo odborári žiadajú pre zamestnancov justície?

  • odbory požadujú, aby pri vytváraní rozpočtu boli jasne definované mzdové nároky zamestnancov justície - súdov, osobitne sudcov, osobitne ZVJS a osobitne MS SR,
  • zjednotenie platových taríf zamestnancov súdnictva s platmi zamestnancov na Ústavnom súde SR, keďže práca asistentiek, tajomníčok, vyšších súdnych úradníkov, účtovníčok a ostatných zamestnancov je totožná s prácou zamestnancov Ústavného súdu v SR, avšak rozdiely v platových tarifách dosahujú až 280 eur.
  • navýšenie rozpočtu súdov určeného na vyplácanie osobného hodnotenia a zmenu v spôsobe jeho rozdeľovania, (účasť zástupcu odborov pri rozdeľovaní osobného hodnotenia a odmien)
  • finančné prostriedky na osobné ohodnotenie opatrením MS SR adresovať na konkrétne funkcie.
  • ošatné či doplatok k práceneschopnosti, rehabilitácie, rovnako ako majú zamestnanci ZVJS a sudcovia

Každý pod pojmom súd vidí len sudcu

"Justícia je neustále podhodnocovaná a nedocenená. Každý za slovom súd vidí len sudcu, prieťahy a rôzne kauzy.... ale nikto za týmto slovom nevidí úmornú prácu administratívy, teda asistentiek, tajomníčok, vyšších súdnych úradníkov, probačných a mediačných úradníkov, ale aj zamestnancov správy a vo verejnom záujme. Bez týchto ľudí by justícia skolabovala. " uviedla ďalej pre portál najprávo.sk Mgr. Marta Božková, predsedníčka Odborového zväzu justície.

V súčasnosti predstavuje plat súdnej asistentky približne 350 eur čistého a nástupný plat právnika - vyššieho súdneho úradníka do 500 eur v čistom vyjadrení. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1708

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: