Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Jeden väzeň stojí štát denne 35,61 eur

najpravo.sk • 27.8. 2012, 19:20

Slovensko chce spolupracovať s Českou republikou pri zavedení systému monitorovania odsúdených. Vzhľadom na obdobné problémy obidvoch krajín týkajúcich sa preplnenosti väzníc chce Ministerstvo spravodlivosti SR spolupracovať s Českom pri príprave zmien v trestnej politike.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa dnes stretol so svojím českým rezortným kolegom Pavlom Blažkom. Na ich prvom oficiálnom stretnutí hovorili o možnostiach spolupráce oboch ministerstiev v oblasti väzenstva a trestnej politiky.

Ministri sa na rokovaní zamerali najmä na problematiku elektronického monitorovania odsúdených. Ministerstvo spravodlivosti ČR spustilo začiatkom júla tohto roku skúšobnú prevádzku monitorovacích zariadení, o ktorej zavedení sa uvažuje aj na Slovensku.

„Obe naše krajiny zápasia s podobnými problémami, preto chceme pri zavedení elektronického monitorovania vychádzať aj so skúseností našich partnerov v Českej republike. Tento projekt, ktorým sa chceme prispôsobiť európskym trendom v oblasti ukladania alternatívnych trestov, môže výrazným spôsobom pomôcť k zníženiu preplnenosti slovenských väzníc," povedal minister Borec.

Ministerstvo spravodlivosti SR v súčasnosti skúma technické možnosti zavedenia systému elektronického monitorovania odsúdených na trest domáceho väzenia, jeho efektívnosť a rentabilitu pre podmienky a potreby Slovenskej republiky. Momentálne sa pracuje na štúdii realizovateľnosti tohto projektu, ktorá by mala byť hotová na jeseň tohto roka.

Systém elektronického monitorovania si vyžaduje značné finančné prostriedky, ak sa však ukáže, že v konečnom dôsledky šetrí náklady, minister Borec má záujem o jeho zavedenie aj na Slovensku. Jeden väzeň totiž stojí štát denne 35,61 eur.

Po oficiálnych rokovaniach bola podpísaná Dohoda o spolupráci medzi Zborom väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a Väzenskou službou Českej republiky (VS ČR), ktorá upravuje podmienky uskutočňovania výmenných stáží, vzájomné poskytovanie žiadostí o rekreačné pobyty v zariadeniach druhej strany, ako aj možnosť priamej bilaterálnej spolupráce medzi väzenskými organizačnými jednotkami oboch strán a uzatváranie čiastkových dohôd. Generálny riaditeľ ZVJS Eugen Balko a generálny riaditeľ VS ČR Jiří Tregler podpísali Dohodu s platnosťou na tri roky. 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1595

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: