Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Babjaková, Vozár a Bröstl v súdnej rade skončili

najpravo.sk • 26.9. 2012, 14:15

Jedným z bodov programu dnešného zasadnutia vlády bol aj návrh na odvolanie troch členov Súdnej rady Slovenskej republiky vymenovaných vládou Slovenskej republiky a súčasne návrh na vymenovanie nových členov Súdnej rady Slovenskej republiky.

Podľa čl. 141a ods. 1 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky troch členov Súdnej rady Slovenskej republiky vymenúva a odvoláva vláda Slovenskej republiky.

Podľa ustanovenia § 27 ods. 4 zákona č. 185/2002 Z. z. o Súdnej rade Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov na odvolanie člena súdnej rady vymenovaného vládou sa primerane použije § 25 cit. zákona.

Podľa ustanovenia § 25 ods. 2 zákona o súdnej rade predseda vlády Slovenskej republiky oznámi predsedovi Súdnej rady Slovenskej republiky meno, priezvisko, akademický titul, rodné číslo a trvalý pobyt člena súdnej rady vymenovaného vládou do 60 dní po zániku funkcie člena súdnej rady vymenovaného vládou. V súlade s cit. ustanovením sa navrhuje uložiť predsedovi vlády Slovenskej republiky oznámiť predsedovi Súdnej rady Slovenskej republiky vymenovanie nových členov súdnej rady.

Ako uviedlo ministerstvo, z ústavnej ako aj zákonnej právnej úpravy vyplýva, že vláda Slovenskej republiky má právomoc odvolať vládou vymenovaných členov Súdnej rady Slovenskej republiky pred uplynutím ich funkčného obdobia.

Predchádzajúca vláda dňa 19. januára 2011 vymenovala do funkcie členov Súdnej rady SR JUDr. Ľudmilu Babjakovú, JUDr. Jozefa Vozára, CSc. a prof. JUDr. Alexandra Bröstla, CSc..

V nadväznosti na vyššie uvedené zákonné ustanovenia navrhol dnes minister spravodlivosti Tomáš Borec odvolať vládou vymenovaných členov Súdnej rady Slovenskej republiky a súčasne navrhol vymenovať JUDr. Evu Fulcovú (podpredsedníčku Okresného súdu Bratislava III), JUDr. Jaroslava Chleboviča (z Krajského súdu v Košiciach) a JUDr. Ľuboša Sádovského (podpredsedu Krajského súdu v Bratislave) za členov Súdnej rady Slovenskej republiky. Navrhovaní kandidáti súhlasili so svojim vymenovaním.

Rovnako ako bývalá vláda Ivety Radičovej, sme sa aj my rozhodli využiť právo vo veci výmeny nominantov vlády v Súdnej rade SR. Všetci traja novovymenovaní členovia sú apolitickí odborníci a verím, že prispejú k obnoveniu riadneho fungovania rady. Súdna rada SR sa by sa mala začať čo najskôr pravidelne schádzať a vykonávať svoje jedinečné kompetencie. V opačnom prípade môže byť ohrozený proces zefektívňovania fungovania súdov. " uviedol minister. 

Zdroj: Vláda SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1359

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: