Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ústavný súd sa ide digitalizovať

najpravo.sk • 11.2. 2013, 21:25

Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky získala nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu „Digitalizácia objektov Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky".

Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky podpisom zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku s Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky, ktoré je sprostredkovateľským orgánom pre Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS), získala prostriedky vo výške 999 912,50 € na realizáciu projektu „Digitalizácia objektov Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky".

Projekt „Digitalizácia objektov Ústavného súdu Slovenskej republiky" je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Informatizácia spoločnosti – Tvoríme vedomostnú spoločnosť.

Hlavným cieľom projektu je skvalitnenie systémov získavania, spracovania, ochrany a využitia poznatkov a digitálneho obsahu Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Cieľmi digitalizácie objektov je vytvorenie znalostnej bázy z archivovaných rozhodnutí Ústavného súdu SR, ich sprístupnenie čo najširšiemu okruhu používateľov v lokálnych sieťach, prostredníctvom internetu, resp. špeciálnych informačných systémov a uchovanie obsahu pre ďalšie generácie.

Projekt vytvorí technologické podmienky pre digitalizáciu kultúrnych objektov (digitalizačné pracovisko), ktoré bude vybavené modernými technológiami určenými pre digitalizáciu, zdigitalizuje rozhodnutia ústavného súdu, vrátane sťažností a návrhov, ktoré boli doručené ústavnému súdu a audiozáznamy z pojednávaní Ústavného súdu Slovenskej republiky a sprístupní verejnosti zdigitalizované objekty v Centrálnej aplikačnej infraštruktúre a registratúre a Centrálnom dátovom archíve.

Trvalý úžitok z jednotlivých cieľov projektu tak budú mať viaceré skupiny používateľov: široká verejnosť – občania, odborná verejnosť – pedagógovia, študenti, vedeckí pracovníci, komerčná sféra – podnikatelia, advokáti, štátna správa – súdy, polícia, prokuratúra ako aj samospráva.

Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky vybuduje za účelom digitalizácie špecializačné digitalizačné pracovisko vo svojich priestoroch v Košiciach. Na digitalizačné pracovisko bude zakúpená technológia (HW a SW), ktorá zabezpečí kvalitnú a efektívnu digitalizáciu všetkých dotknutých objektov Kancelárie Ústavného súdu SR, čím sa podporí rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií.

Pre účely digitalizácie bude pripravených 12 983 rozhodnutí a podaní (spisov) a 298 audio záznamov. Prípravu a digitálnu konverziu všetkých vybraných objektov zabezpečí 7 interných zamestnancov. Predmetom digitalizácie budú spisy od roku 1992 do roku 2004 a audio záznamy od roku 1994 do roku 2012, ktoré sú archivované v Košiciach.

Spracovaním objektov do elektronickej podoby sa zvýši dostupnosť uchovávaných informácií pre všetkých používateľov projektu. Digitálna podoba zabezpečí možnosť práce s kópiami (predíde sa tak zničeniu originálov) a súčasne sa zefektívni a umožní štúdium objektov formou webového prístupu k dátam. Po ukončení projektu 30. júna 2015 bude činnosť digitalizačného pracoviska Kancelárie ústavného súdu pokračovať.

Pri výbere dodávateľov prostredníctvom verejného obstarávanie bude kladený dôraz na odbornosť a skúsenosti. Vzhľadom na bezprostrednú súvislosť tohto projektu s projektom „Elektronizácia služieb Ústavného súdu Slovenskej republiky", ktorý sa už realizuje, Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky vyhlásila verejné obstarávanie na zabezpečenie predmetu zákazky „Integrovaný informačný systém Ústavného súdu Slovenskej republiky a zabezpečenie digitalizácie objektov Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky", druh postupu – súťažný dialóg, ktoré rešpektuje potreby obidvoch projektov. Lehota na doručenie žiadostí o účasť bola určená do 11. 02. 2013 do 10:00 h. Proces verejného obstarávania pre Kanceláriu Ústavného súdu Slovenskej republiky zabezpečuje spoločnosť PanGen, s. r. o.

Zdroj: TS ÚS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1990
Súvisiace články

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: