Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

NS SR sa domáha vyslovenia nesúladu OSP s Ústavou SR

najpravo.sk • 7.1. 2013, 11:33

Najvyšší súd SR podal v decembri na Ústavný súd návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov podľa čl. 125 ods. 1 psím. a/ Ústavy SR.

Svojim návrhom sa domáha vydania nálezu, ktorým by Ústavný súd vyslovil, že ustanovenie § 250zfa Občianskeho súdneho poriadku (v znení zmien vykonaných zákonom č. 384/2008 Z. z. ) a súčasne časť ustanovenia § 7 ods. 2 Občianskeho súdneho poriadku, kde sa uvádza „že v občianskom súdnom konaní súdy rozhodujú o súlade všeobecne záväzných nariadení orgánov územnej samosprávy vo veciach územnej samosprávy so zákonom a pri plnení úloh štátnej správy aj s nariadením vlády a so všeobecne záväznými predpismi ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy" nie sú v súlade s článkom 125 ods. 1 písm. d/, článkom 125 ods. 1 písm. c/ a článkom 142 ods. 1 Ústavy SR.

Najvyšší súd je toho názoru, že článok 125 ods. 1 písm. d/ a aj článok 125 ods. 1 písm. c/ Ústavy SR nemožno považovať za kompetenčnú normu. Toto ustanovenie ústavy neobsahuje splnomocnenie pre zákon, upraviť a rozdeliť veci medzi právomoc všeobecných súdov vo veciach preskúmavania súladu všeobecne záväzných právnych predpisov miestnych orgánov štátnej správy a všeobecne záväzných nariadení orgánov územnej samosprávy s ústavou.

Z ustanovenia § 142 ods. 1 Ústavy SR vyplýva, že kompetenčnou normou, pretože splnomocňuje zákon na určenie právomoci a pomenovanie jednotlivých druhov občiansko-právnych vecí, ktoré budú patriť do právomoci súdov. Pre správne súdnictvo je v tomto článku daná právomoc iba na preskúmavanie zákonnosti rozhodnutí orgánov verejnej správy a zákonnosti rozhodnutí opatrení alebo iných zásahov orgánov verejnej moci. V tomto ustanovení ústavy sa neuvádza konanie o súlade všeobecne záväzného nariadenia obce a vyššieho územného celku so zákonom, nariadením vlády a všeobecne záväznými právnymi predpismi ministerstiev a ústredných orgánov štátnej správy. Všeobecne záväzné nariadenia majú právnu povahu normatívneho právneho aktu. Súdy v správnom súdnictve preskúmavajú individuálne správne akty. Preto ani zo všeobecných princípov správneho súdnictva nemožno vyvodiť právomoc na konanie o súlade so zákonom.

Zdroj a foto: ÚS SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2247

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: