Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nesporová agenda bude mať nové pravidlá

najpravo.sk • 26.4. 2012, 21:10

Vláda SR obmedzí priestor pre korupciu a klientelizmus, zvýši transparentnosť a vymožiteľnosť práva tak, aby sa Slovensko zlepšilo v indexe korupcie na hodnotu 80 %, uvádza sa to v Národnom programe reforiem Slovenskej republiky 2012, ktorý bude predmetom piatkového rokovania vlády.

Transparentné a nekorupčné prostredie posilňuje efektívnosť, hospodársky rast, prispieva k rovnosti šancí v ekonomike a v konečnom dôsledku zvyšuje blahobyt. Efektívny boj s korupciou si vyžaduje zvýšenie transparentnosti a zúženie priestoru pre nekalé aktivity pri akomkoľvek nakladaní s majetkom štátu, verejných inštitúcií a samospráv, resp. pri verejnom obstarávaní. Vláda SR bude cielenými opatreniami pracovať na zvyšovaní vymožiteľnosti práva, zvyšovaní autority a dôveryhodnosti súdov a potieraní korupcie a klientelizmu.

Vláda SR pripraví pravidlá, ktoré prispejú k urýchleniu súdneho konania a zefektívnia prácu súdov tak, aby sa ľudia mohli domôcť svojich práv v primeranom čase a na správnom mieste. Konkrétne pôjde o podstatnú revíziu Občianskeho súdneho poriadku, ktorej súčasťou bude aj vytvorenie osobitných pravidiel pre nesporovú agendu a precizovanie úpravy súdneho preskúmavania rozhodnutí správnych orgánov. K urýchleniu súdnych konaní, okrem schválených zmien v procesných kódexoch, prispeje aj elektronizácia súdnictva, ktorá sa priebežne realizuje a pozostáva z viacerých podprojektov. Niektoré projekty sú financované z rozpočtových prostriedkov, zvyšok bude financovaný z prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu.

V súlade s harmonogramom bude pokračovať príprava právne záväznej elektronickej podoby Zbierky zákonov Slovenskej republiky ako oficiálneho zdroja práva v Slovenskej republiky, dodáva sa v Národnom programe reforiem Slovenskej republiky 2012.

Národný program reforiem SR (NPR) prezentuje zámery vlády SR v štrukturálnych politikách. Spolu s Programom stability stanovujú priority vlády SR na nasledujúce obdobie v oblasti hospodárskej a rozpočtovej politiky a definujú opatrenia zamerané na zlepšovanie kvality života, najmä prostredníctvom posilňovania ekonomického rastu a zamestnanosti v súlade s Paktom stability a rastu a Stratégiou EÚ 2020.

Zdroj: Vláda SR
Ilustračné foto: najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2617

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: