Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Študenti, absolventi štúdia a ich povinnosti voči Sociálnej poisťovni

najpravo.sk • 28.8. 2013, 09:52

S blížiacim sa koncom prázdnin upozorňuje Sociálna poisťovňa absolventov stredoškolského a vysokoškolského štúdia na ich povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Tie nastanú v každom prípade až po vstupe do pracovného života, pričom za termín ukončenia stredoškolského štúdia považuje posledný deň letných prázdnin po záverečnom roku štúdia. Za termín ukončenia vysokoškolského štúdia považuje termín štátnej záverečnej skúšky.

Povinnosti absolventa štúdia voči Sociálnej poisťovni sa začínajú až pri vstupe do pracovného života. Študent (žiak strednej školy alebo študent denného štúdia vysokej školy) nie je povinne poistený na sociálne poistenie. Preto nemá z právneho postavenia študenta voči Sociálnej poisťovni počas celého štúdia žiadne prihlasovacie, oznamovacie ani odvodové povinnosti. To znamená, že nemá žiadne povinnosti ani v prípade, že sa hneď po ukončení štúdia nezamestná a ani v prípade, ak sa rozhodne odísť do zahraničia (či už na ďalšie štúdium, za prácou alebo z iných dôvodov).

Ak sa absolvent zamestná na pracovný pomer alebo dohodu, povinnosti voči Sociálnej poisťovni plní za neho zamestnávateľ, a to od prvého dňa zamestnania. Zamestnávateľ za zamestnanca odvádza poistné na nemocenské, starobné, invalidné poistenie a na poistenie v nezamestnanosti (v závislosti od druhu sociálneho poistenia), zamestnávateľ platí poistné na nemocenské poistenie, starobné poistenie, invalidné poistenie, poistenie v nezamestnanosti, úrazové a garančné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity.

Ak bývalý študent začne podnikať alebo vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť a nadobudne na účely sociálneho poistenia právne postavenie SZČO, plní si povinnosti ako každá iná SZČO. Ak predtým nikdy žiadnu samostatnú zárobkovú činnosť nevykonával, prvý raz mu vzniknú povinnosti voči Sociálnej poisťovni až v nasledujúcom kalendárnom roku po podaní prvého daňového priznania, a to v závislosti od výšky dosiahnutých príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

Prerušenie štúdia

Študentovi pri prerušení štúdia nevznikajú z tohto titulu žiadne povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Tie vznikajú až pri vstupe na pracovný trh.

Ak si študent počas štúdia platil dobrovoľné poistenie, aj po prerušení štúdia musí v platení poistného pokračovať. Môže sa však z neho kedykoľvek odhlásiť. Dobrovoľné poistenie nezaniká samo, keď poistenec prestane platiť poistné. Dobrovoľne poistenej osobe zaniká poistenie dňom odhlásenia sa z týchto poistení, najskôr odo dňa podania odhlášky (nie je možné odhlásiť sa spätne). Vyplniť treba tlačivo Registračný list FO – ako odhlášku dobrovoľne poistenej osoby, ktorú je možné zaslať poštou alebo podať osobne v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne v mieste trvalého bydliska.

Ak študent počas prerušenia štúdia začne pracovať, začínajú mu aj povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Ak sa zamestná na pracovný pomer alebo dohodu, povinnosti voči Sociálnej poisťovni plní za neho zamestnávateľ, a to od prvého dňa zamestnania. Zamestnávateľ za zamestnanca odvádza poistné na nemocenské, starobné, invalidné poistenie a na poistenie v nezamestnanosti (v závislosti od druhu sociálneho poistenia), zamestnávateľ platí poistné na nemocenské poistenie, starobné poistenie, invalidné poistenie, poistenie v nezamestnanosti, úrazové a garančné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity.

Ak študent s prerušeným štúdiom začne podnikať alebo vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť a nadobudne na účely sociálneho poistenia právne postavenie SZČO, plní si povinnosti ako každá iná SZČO. Ak predtým nikdy žiadnu samostatnú zárobkovú činnosť nevykonával, prvý raz mu vzniknú povinnosti voči Sociálnej poisťovni až v nasledujúcom kalendárnom roku po tom, ako činnosť začal vykonávať v závislosti od výšky dosiahnutých príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

Nadchádzajúci školský rok: brigáda popri štúdiu a povinnosti voči Sociálnej poisťovni

Ak študent uzavrel dohodu o brigádnickej práci študenta na území Slovenska a z tejto dohody si u zamestnávateľa neuplatnil tzv. výnimku z postavenia zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, má povinnosť platiť z dosiahnutého príjmu poistné na dôchodkové poistenie. Poistné na dôchodkové poistenie pozostáva z poistného na starobné poistenie (4%), z poistného na invalidné poistenie (3%), o ktoré bol jeho príjem znížený. Študenti, ktorí si u zamestnávateľa určili jednu dohodu o brigádnickej práci študentov ako výnimku, do sumy mesačného zárobku 66 eur (do dovŕšenia 18 rokov veku) alebo do sumy 155 eur (po dovŕšení 18 rokov) poistné na dôchodkové poistenie neplatia. Ak hranicu zárobku prekročili, poistné na dôchodkové poistenie platia len z prekročenej čiastky. Poistné z príjmu študenta odvádzal zamestnávateľ, jeho povinnosťou bolo prihlásiť dohodára do Sociálnej poisťovne i odhlásiť ho. Sám študent nemá pri ukončení letnej brigády povinnosti voči Sociálnej poisťovni.

Chcete študovať a pritom pracovať na základe pracovnej zmluvy?

Ak sa študent počas štúdia zamestná na základe pracovnej zmluvy, nadobúda v sociálnom poistení právne postavenie zamestnanca s povinnosťou platiť poistné na jednotlivé druhy sociálneho poistenia. Študent nemá voči Sociálnej poisťovni prihlasovacie, oznamovacie, odhlasovacie a odvodové povinnosti. Tieto plní jeho zamestnávateľ, to znamená, že zamestnávateľ odvádza Sociálnej poisťovni poistné, ktoré je povinný platiť študent ako zamestnanec.

Študent v postavení zamestnanca je povinne poistený na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie (starobné a invalidné) a poistenie v nezamestnanosti, zamestnávateľ okrem poistného do uvedených fondov platí aj poistné na úrazové a garančné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. Obdobie pracovného pomeru, t. j. obdobie povinného poistenia zamestnanca sa študentovi zhodnotí pri uplatňovaní si nároku na niektorú z dávok zo Sociálnej poisťovne.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1741

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: