Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Študentské brigády na Slovensku a v zahraničí a povinnosti brigádnika

najpravo.sk • 11.7. 2013, 13:17

Letné obdobie častokrát využívajú študenti stredných a vysokých škôl na rôzne letné brigády, veď nejaké to euro naviac sa vždy zíde. Aké má však študent - brigádnik povinnosti voči Sociálnej poisťovni?

Povinnosti študentov – brigádnikov na Slovensku

Ak študent počas letných prázdnin uzavrie dohodu o brigádnickej práci študenta na území Slovenska a z tejto dohody si u zamestnávateľa neuplatní tzv. výnimku z postavenia zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, má povinnosť voči Sociálnej poisťovni platiť z dosiahnutého príjmu poistné na dôchodkové poistenie. Poistné na dôchodkové poistenie pozostáva z poistného na starobné poistenie (4% študent a 14% zamestnávateľ), z poistného na invalidné poistenie (3% študent a 3% zamestnávateľ) a z poistného do rezervného fondu solidarity (4,75% zamestnávateľ).

Študenti si však môžu určiť jednu dohodu o brigádnickej práci študentov ako výnimku, na základe ktorej nebudú mať postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia. Určená dohoda zohľadňuje výšku dosiahnutého príjmu a vek študenta pri platení poistného.

Ak má študent menej ako 18 rokov, mesačný zárobok nesmie prekročiť 66 eur. Ak má študent 18 a viac rokov, jeho zárobok môže byť najviac vo výške 155 eur. Vtedy študent poistné na dôchodkové poistenie neplatí a nie je ani dôchodkovo poistený ako zamestnanec. Ak skutočnú výšku dosiahnutého príjmu z takto určenej dohody prekročí, platiť bude poistné na dôchodkové poistenie len z prekročenej čiastky.

Poistné na úrazové a garančné poistenie platí zamestnávateľ z každej dohody o brigádnickej práci študenta. Platí ho z celého príjmu brigádnika. 

Povinnosti študentov – brigádnikov v zahraničí 

Ak študent odíde cez letné prázdniny za prácou do zahraničia a na Slovensku nie je dobrovoľne poistený, voči SP nemá žiadne povinnosti.

Ak pred odchodom do zahraničia študent je dobrovoľne poistenou osobou a platí poistné na dobrovoľné poistenie, má dve možnosti. Buď bude platiť poistné na dobrovoľné poistenie aj naďalej alebo sa z dobrovoľného poistenia v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne odhlási. Ak ale študent bude vykonávať zárobkovú činnosť v členskom štáte EÚ a v tomto štáte bude počas výkonu zárobkovej činnosti aj povinne poistený, nie je možné prekrývanie obdobia tohto povinného poistenia v členskom štáte EÚ s dobrovoľným nemocenským poistením a s dobrovoľným poistením v nezamestnanosti na území SR. Ak študent nepodá pred odchodom odhlášku z dobrovoľného nemocenského poistenia a z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, tieto dobrovoľné poistenia mu zaniknú ex offo a po skončení povinného poistenia v členskom štáte mu tieto dobrovoľné poistenia zo zákona zasa vzniknú, t. j. budú pokračovať.

V prípade, ak študent pred odchodom podá odhlášku z dobrovoľného nemocenského poistenia a z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, dobrovoľné poistenie mu zanikne na základe prejavu jeho vôle, a po návrate zo zahraničia (z členského štátu EÚ) môže byť znovu dobrovoľne poistený len vtedy, ak opätovne podá prihlášku. Uvedené neplatí pre dobrovoľné dôchodkové poistenie, t. j. nariadenie EÚ umožňuje súbeh povinného poistenia v členskom štáte EÚ a dobrovoľného dôchodkového poistenia v SR.

Pri odchode zo zahraničia späť na Slovensko by si mal študent preveriť, či ho zamestnávateľ zaevidoval na príslušnom úrade sociálneho zabezpečenia a či za neho platil poistné. Ak áno, mal by si vyžiadať evidenčný list. 

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2532

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: