Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prenajímatelia nehnuteľností, viete kedy platiť poistné sociálnej poisťovni?

najpravo.sk • 2.6. 2013, 22:02

Sociálna poisťovňa upozorňuje prenajímateľov nehnuteľností, že povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie sa ich týka len v prípade, ak prenájom uskutočňujú na základe živnostenského oprávnenia, sú registrovaní na daňovom úrade a dovŕšili 18 rokov. Príjem z prenájmu nehnuteľností je vtedy zdaňovaný podľa § 6 ods. 1 zákona o dani z príjmov a posudzuje sa na účely povinného poistenia samostatne zárobkovo činných osôb.

Povinnosť prihlásiť sa v Sociálnej poisťovni a platiť poistné na sociálne poistenie vznikne týmto osobám od 1.7.2013, ak v roku 2012 dosiahli z vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti hrubý príjem, ktorý je vyšší ako 4716 eur.

Ak ale fyzická osoba neprenajíma nehnuteľnosť na základe živnostenského oprávnenia, príjem zdaňuje podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov, ktorý nie je rozhodujúcim príjmom na účely sociálneho poistenia. Ak je teda osoba registrovaná na daňovom úrade výhradne podľa tohto paragrafu, povinnosti voči Sociálnej poisťovni nemá a poistné na sociálne poistenie z tohto príjmu neplatí. 

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2046

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: