Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Na nemocenské dávky majú nárok už aj dohodári

najpravo.sk • 24.4. 2013, 21:33

Sociálna poisťovňa informovala, že tzv. dohodárom, teda tým pracujúcim, ktorí pracujú na základe dohody o pracovnej činnosti a dohody o vykonaní práce s pravidelným mesačným príjmom, vznikne v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti nárok na nemocenské. Od 1. januára 2013 totiž aj dohodári pracujúci na spomínané typy dohôd platia poistné na nemocenské poistenie a tak im rovnako ako zamestnancom môže po splnení všetkých zákonných podmienok vzniknúť nárok na nemocenskú dávku.

V prípade dohodárov, ktorí ešte neplatia poistné na nemocenské poistenie 90 dní (od vzniku poistenia do začiatku práceneschopnosti), sa výška nemocenskej dávky určí inak ako u zamestnancov, ktorí platia poistné aspoň 90 dní. Vypočíta sa z vymeriavacích základov (hrubých príjmov) dosiahnutých u zamestnávateľov v predchádzajúcom kalendárnom roku. Ak poistenec nemal v predchádzajúcom kalendárnom roku vymeriavacie základy (hrubé príjmy), t.j. nebol zamestnaný, prípadne jeho obdobie platenia poistného na nemocenské poistenie v predchádzajúcom kalendárnom roku trvalo menej ako 90 kalendárnych dní, výška nemocenskej dávky sa určí ako jedna tridsatina z pravdepodobného vymeriavacieho základu, ktorý sa rovná minimálnemu vymeriavaciemu základu (v súčasnosti v sume 393 eur). Ak je ale skutočný vymeriavací základ zamestnanca nižší ako minimálny vymeriavací základ (393 eur), nemocenská dávka sa určí zo skutočného vymeriavacieho základu.

Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti upozorňuje zamestnávateľov, že je ich povinnosťou oznámiť jej výšku pravdepodobného vymeriavacieho základu v prípade, ak je pravdepodobný vymeriavací základ zamestnanca nižší ako minimálny vymeriavací základ. Sociálna poisťovňa od 1. januára 2013 registruje problémy zamestnávateľov pri určovaní pravdepodobného vymeriavacieho základu. Príjem, ktorý zamestnávateľ predloží Sociálnej poisťovni, musí vychádzať z reálnych okolností, t.j. musí zodpovedať skutočnej vyťaženosti zamestnanca. Ak zamestnávateľ nevie určiť na základe vyťaženosti zamestnanca predpokladaný príjem, Sociálna poisťovňa odporúča vychádzať z príjmov u iného zamestnanca, ktorý vykonáva práce rovnakého druhu a rozsahu.

Zdroj: SP
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2317

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: