Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Kedy SZČO nemusí platiť poistné

najpravo.sk • 25.6. 2013, 21:12

Sociálna poisťovňa upozorňuje samostatne zárobkovo činné osoby, že v niektorých životných situáciách nemusia platiť poistné. Platí to v prípadoch prerušenia poistenia SZČO alebo pri vylúčení z povinnosti platiť poistné.

K prerušeniu poistenia SZČO dochádza pozastavením prevádzkovania živnosti, pozastavením výkonu činnosti, alebo pozastavením činnosti, ale aj v prípade, ak je SZČO vo väzbe alebo vo výkone trestu odňatia slobody. SZČO má prerušené povinné poistenie aj v období od 11. dňa osobného a celodenného ošetrovania fyzickej osoby, resp. starostlivosti o dieťa do skončenia tohto obdobia. Rovnako aj vtedy, ak dočasná pracovná neschopnosť trvá dlhšie ako 52 týždňov. Podobne má SZČO prerušené povinné poistenie v období, kedy má nárok na rodičovský príspevok, ak v tomto období nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť. Vtedy musí v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho trvalého bydliska čestne vyhlásiť, že nevykonáva činnosť SZČO. Akékoľvek prerušenie poistenia je SZČO povinná oznámiť Sociálnej poisťovni na tlačive Registračný list FO.

K tzv. vylúčeniu z povinnosti platiť poistné dochádza v období, počas ktorého SZČO poberá dávku materské, ďalej v prípade osobného a celodenného ošetrovania, resp. starostlivosti od prvého dňa do desiateho dňa, či v prípade uznania za dočasne práceneschopnú (na činnosť SZČO) alebo nariadením karantény. Počas tohto obdobia však poistenie trvá, aj keď SZČO nemusí platiť odvody do Sociálnej poisťovne a nemusí sa v pobočke odhlasovať.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2791

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: