Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Obete násilných trestných činov budú viac chránené

najpravo.sk • 22.2. 2013, 17:13

Osoby poškodené trestnými činmi znásilnenia, sexuálneho násilia a sexuálneho zneužívania si budú môcť od štátu uplatňovať nárok na vyplatenie odškodnenia za spôsobenú morálnu škodu pomocou jasnejších pravidiel. Explicitne sa zakotvuje právo žiadať odškodnenie aj v prípadoch sexuálneho zneužívania detí, ktoré doposiaľ nebolo v zákone úplne jednoznačne zakotvené.

Obete násilných trestných činov môžu využiť tento zákon, ak sa im nepodarilo vymôcť náhradu škody od páchateľa, alebo škoda už bola inak uhradená. Maximálna výška odškodnenia podľa tohto zákona ostáva nezmenená na úrovni päťdesiatnásobku minimálnej mzdy.

„Museli sme zasiahnuť do tohto zákona, keďže v konkrétnych situáciách pre nepresné formulácie paragrafov hrozilo, že obete, ktoré prežili traumatické situácie, ostanú bez pomoci zo strany spoločnosti," povedal dnes minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Ďalšou praktickou zmenou je spôsob vyplácania odškodnenia obetí totalitných režimov. Zmena sa týka zákona o súdnej rehabilitácii či zákona o zmiernení niektorých krívd osobám deportovaným do nacistických koncentračných táborov a zajateckých táborov. Podľa súčasných zákonov sa musia nároky presahujúce približne tisíc eur vyplácať aj prostredníctvom dlhopisov. S emisiou a vydávaním dlhopisov však súvisia okrem nákladov na samotné úroky a výplaty istín aj ďalšie náklady vyplývajúce napríklad zo sadzobníka Centrálneho depozitára cenných papierov. Po novom bude možné uhrádzať tieto nároky aj v hotovosti alebo prevodom na účet.

„Zdroje určené na zmierňovanie krívd minulých režimov by sa mali v plnom rozsahu poskytovať obetiam a nemíňať ich v náročnom procese emisie dlhopisov," zdôvodnil minister Borec.

V roku 2010 Ministerstvo spravodlivosti SR rozhodlo o poskytnutí odškodnenia v 22 prípadoch, o rok neskôr v 75 prípadoch a vlani v 60 prípadoch. Celková výška priznaného odškodnenia podľa zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi dosiahla 1,02 milióna eur. 

Zdroj: justice.gov.sk
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2385
Súvisiace články

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: