Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Situácia v súdnictve sa vyhrocuje

najpravo.sk • 28.5. 2012, 11:12

Situácia v súdnictve sa vyhrocuje. Minister spravodlivosti Tomáš Borec bude stáť pred neľahkou úlohou, ktorou je vyriešenie platových pomerov zamestnancov justície (zamestnancov v štátnej službe a verejnej službe, okrem iného vyšších súdnych úradníkov, tajomníkov, asistentov). Platy niektorých zamestnancov vo výkone súdnictva a správe súdov sa dlhodobo pohybujú blízko hranice minimálnej mzdy, pričom pracovné nároky sa enormne zvyšujú, čo sa samozrejme prejavuje na motivácii zamestnancov.

Súdy netvoria len sudcovia

Odborový zväz justície v Slovenskej republike ešte v minulom roku inicioval petíciu zamestnancov okresných a krajských súdov, ktorú adresoval predchádzajúcemu vedeniu Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré reagovalo na požiadavky zamestnancov preradením do vyšších platových tried so súčasným znížením osobných príspevkov, teda de facto k zvýšeniu príjmov vôbec nedošlo. Zamestnanci v správe súdov sa zatiaľ nedočkali ani tejto zmeny.

"Bez administratívneho aparátu by súdnictvo nefungovalo, nakoľko všetky zložky pracujúce na súde sú úzko prepojené, súdy netvoria len sudcovia, ktorých odmeňovanie je sústavne riešené. Nie je možné donekonečna sa tváriť, že sudcovia patria do justície a zvyšok zamestnancov nie, predsa justícia je v zmysle ústavy jeden systém, pri ohodnotení tomu tak však nie je" uvádza sa v petícii.

"Práve koncipujeme požiadavky pre ministra spravodlivosti, požiadala som predsedníctvo o návrhy do programu rokovania" uviedla pre portál najprávo.sk predsedníčka Odborového zväzu justície v Slovenskej republike Mgr. Marta Božková.

Na hranici chudoby

V Českej republike si problém s podfinancovaním zamestnancov súdov ministerstvo priznalo na jeseň minulého roka. Tlačová hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti ČR uviedla, že s ponukou hlboko podpriemerných platov je veľmi obtiažne nájsť potrebných kvalifikovaných uchádzačov, pričom zámerom ministerstva spravodlivosti ČR je to, aby sa výška priemerného platu zamestnancov v justícii priblížila priemernému platu dosahovanému v nepodnikateľskej sfére.

Podotýkame, že žalostnú situáciu v platoch zamestnancov súdov skonštatovali v Čechách pri stave, kedy nástupný plat súdnej zapisovateľky u nich predstavuje 540 eur, čo je na Slovensku priemerný plat vyššieho súdneho úradníka s vysokoškolským právnickým vzdelaním a vlastnou rozhodovacou právomocou a zodpovednosťou. Nástupný plat súdnej zapisovateľky (asistentky) na Slovensku sa pohybuje okolo sumy 300 eur, teda ešte o 240 eur menej než v Českej republike.

Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 5866

Nový príspevok

HESLO VSÚ (smutné)

Najprv práca, potom práca.

VSÚ | 11.06.2012 08:17
Priority vlády

Vážený pán minister Borec, stojíte naozaj pred neľahkou úlohou, avšak pokiaľ sa radikálne nezdvihnú platy pre odborných zamestnancov súdov, tak sa za Vášho ministrovania pravdepodobne všetky čísla prepadnú do červených, lebo taká demotivácia, aká je momentálne na slovenských súdoch tu ešte nebola. Právnici (samozrejme nie sudcovia) na súdoch si musia rozmyslieť, či budú mať každý deň obed, lebo im to výplata proste nedovolí. Naši arogantní "klienti" z osád dostávajú štedrejšie dávky než je mzda slušného a vzdelaného človeka. Tu sa krásne ukazujú priority vlády. Hanba Žitňanskej, že na všetkých zamestnancov súdov (okrem sudcov) zvysoka ...... a horúci zemiak zostal vám. Rozhodnite sa správne a rýchlo. Vopred ďakujeme. VSU

BA | 17.05.2012 13:50
Nie všetcia máme rovnako

Aj tu sú vyvolení - bývalí čakatelia , ktorí sa stali VSÚ si však ponechali čakateľské osobné ohodnotenie napriek tomu že výkonávajú rovnakú prácu ako ich kolegovia sú meraný iným metrom, najhoršie na tom je že sú presvedčení že sa s VSÚ "nečakateľmi "nemajú čo porovnávať. Ano bol tam rozdiel - čakatelia sa len učili a sudcovia sa im venovali / a za to si zaslúžili vyššie osobné príplatky, lebo sa dobre učili/ a VSÚ tí už musia nastúpiť do zamestnania naučení, však chodili do školy a hor sa na rozsudky. / pardon nazýva sa to príprava rozhodnutia pre sudcu / Žiadneho sudcu netrápi koľko za to dostane VSÚ len nech sú rozhodnutia včas napísané. Toľko nespravodlivosti a na súde to by človek nečakal pravda ??? Ba či? Veď ja už ani neviem čo mám vlastne čakať. Veľa štastia VSÚ -čakateľom len ešte chvíľu čakajte a budete opäť "len " čakatelia a už Vám tie osobné príplatky nebude nikto závidieť a možno vám aj doplatia lebo ste boli nezákonne degradovaní na VSÚ.

VSÚ | 17.05.2012 13:22
Za 600 eur by niekto ani nezodvihol zadok

Niektorí nezamestnaní nemajú ani záujem pracovať za 600 eur. Píše sa o tom tu: poprad.korzar.sme.sk/c/6090820/nezamestnanym-sa-mali-praca-za-500-az-600-eur.html

ladislav | 17.05.2012 08:48
PoUtStŠtPiSoNe
: