Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Legislatívny zámer nového Občianskeho súdneho poriadku už čoskoro

najpravo.sk • 12.2. 2013, 20:36

​Predstavitelia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) pozitívne zhodnotili zámery Ministerstva spravodlivosti SR v oblasti pripravovaných legislatívnych zmien na zvýšenie vymožiteľnosti práva. Na rokovaní s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom podporili najmä plánované zmeny v Občianskom súdnom poriadku a zákone o rozhodcovskom konaní.

„Aj ďalšie pripravované legislatívne opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia zo strany Ministerstva spravodlivosti SR sú prienikom priorít SOPK, ktoré komora dlhodobo presadzuje," povedal predseda komory Peter Mihók.

Minister Borec sa s predstaviteľmi komory dohodol na pravidelnej komunikácii a operatívnej spolupráci medzi SOPK a MSSR pri príprave reformných zákonov, ktorých cieľom je zvýšiť vymožiteľnosť práva a zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku. „Pri zásadných zmenách nosných kódexov máme záujem viesť čo najširšiu odbornú diskusiu, aby sme pripravili zákony, ktoré budú na prospech všetkým občanom vrátane podnikateľov," poznamenal minister spravodlivosti.

Ministerstvo spravodlivosti v najbližšom období predstaví legislatívny zámer rekodifikácie Občianskeho súdneho poriadku - dôležitých procesných pravidiel, ktorými sa riadi uplatňovanie práv občanov a právnických osôb na súde.

Tohtoročnou prioritou je aj zmena Exekučného poriadku, zákona o znalcoch a tlmočníkoch či zákona o rozhodcovskom konaní. Členovia predstavenstva SOPK vyjadrili presvedčenie, že nový zákon o rozhodcovskom konaní odstráni bezbrehé konanie niektorých rozhodcovských súdov, ktoré najmä pri rozhodovaní spotrebiteľských sporov znevažujú inštitút rozhodcovského konania a zneisťujú podnikateľskú sféru.

Minister spravodlivosti SR v tejto súvislosti pozitívne zhodnotil pôsobenie a činnosť Rozhodcovského súdu SOPK, ktorý pôsobí v Slovenskej republike, a jeho prepojenie na Medzinárodný rozhodcovský súd pri Medzinárodnej obchodnej komore v Paríži.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1917

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: